Potrivit Executivului, în cadrul discuției s-au analizat propunerile reprezentanților din domeniu, pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor și pentru îmbunătățirea relației dintre administrația fiscală și contribuabilii persoane fizice și juridice.
Sunt avute în vedere o serie de măsuri urgente cu implementare până la data de 15 aprilie 2017, precum consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor și completarea corectă a declarațiilor fiscale, îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plății eșalonate a obligațiilor fiscale, în cazul în care nu-și pot plăti la timp taxele și impozitele.
Guvernul spune că această soluție permite acordarea unor facilități cum ar fi anularea penalităților de întârziere, în cazul finalizării eșalonării.
În plus, s-a mai decis extinderea Serviciului “Spațiul Privat Virtual“ la persoanele juridice și la alte entități fără personalitate juridică dar și flexibilizarea modalității de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executați silit, astfel încât suma blocată să nu depășească datoria către ANAF.
Guvernul a mai stabilit să se înceapă acțiuni de control în domeniul comerțului on-line, dar și intensificarea controlului în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidențele contabile facturi false.
De asemenea, în perspectivă, este avută în vedere îmbunătățirea relației dintre Fisc și contribuabili, prin aplicarea reglementărilor ce vor fi incluse în noua lege a prevenției, proiect aflat acum într-o etapă avansată de elaborare în cadrul unui grup de lucru interministerial.
Scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.
Comisia Europeană a avertizat, recent, într-o scrisoare trimisă Ministrului Finanțelor, că deficitul ar urma să depăşească 3% în 2017 şi cere ca Executivul de la Bucureşti să anunţe măsuri clare pentru reducerea lui.
În urma acestei analize, premierul s-a întâlnit cu ministrul Finanțelor Publice, la Guvern, săptămâna trecută. Grindeanu a dat atunci termen o săptămână celor de la ANAF să îi transmită modul în care vede rezolvarea acestor probleme, pentru ca instituţia să se înscrie în direcţiile cerute de Guvern.