Locuința dărăpănată pe care a numit-o „acasă” – atât de degradată, încât el și ceilalți locatari au așezat o umbrelă peste toaleta exterioară – a fost vândută după ce prețurile proprietăților din Sydney’s Northern Beaches au atins un nivel maxim în pandemie, lăsându-l pe bărbat fără adăpost.
După trei decenii în care a trăit în văzul tuturor în suburbia Avalon, Darko Desic a decis să-i mărturisească unui prieten care este adevărata sa poveste de viață. El a dezvăluit că a evadat din penitenciarul Grafton în 1992 și este căutat de autorități încă de atunci.
„Motivul pentru care a mers pe jos sau a luat un autobuz către fiecare serviciu avut? Pentru că nu a putut aplica un permis de conducere. De ce și-a scos dinții cu cleștele? Pentru că nu s-a putut înscrie niciodată pentru Medicare sau pentru Centrelink, un cont bancar, un card de credit, calitatea de membru al registrului local, pașaport sau orice altceva care presupunea dovada identității și calitatea de membru al societății contemporane”, a povestit prietenul, care a dorit să nu-și dezvăluie identiatatea, pentru The Guardian.
Ultimele săptămâni înainte să se predea poliției au fost foarte grele pentru Desic, fiind nevoit să roage prietenii să-i ofere un loc unde să stea, iar lipsa unei locuințe și a unui plan pentru viitor l-au făcut să ia decizia să se predea.
„Prietene, am făcut o infracțiune, va trebui să-mi asum. Tot ce pot face acum este să fiu sincer. Mă voi predea poliției, dar nu vreau ca cineva să aibă probleme pentru că m-a cunoscut”, i-a mărturisit Desic prietenului său.
Bărbatul s-a predat pe 12 septembrie, iar peste două zile, când a apărut în fața instanței, povestea sa era deja virală în Australia, dar nu numai. Ea a atras imediat atenția scriitorilor și scenariștilor. După ce a fost condamnat la trei ani și jumătate pentru că a crescut marijuana, Desic s-a temut că va fi deportat la sfârșitul sentinței înapoi în țara sa de origine, fosta Iugoslavie, care se prăbușea atunci într-un război civil care este acum considerat drept ultimul genocid al Europei. Prin urmare, a luat decizia de a evada din închisoare. Eforturile autorităților de a-l prinde au eșuat după ce bărbatul a fugit în Avalon, pe plajele de la nord de Sydney.
Comunitatea din Avalon este împărțită de cazul bărbatului între cei care afirmă că este un infractor și cei care-și amintesc cum la rândul său i-a ajutat pe alții în cei 30 de ani în care nimeni nu-i cunoștea povestea. „Free Dougie” (nr. Dougie Liber).
A fost deschisă și o strângere de fonduri prin intermediul Go Fund pe numele bărbatului, iar în câteva zile s-au strâns 26.000 de euro. Ținta inițială era de 30.000 de euro, sumă care să acopere costurile legale și eventual cele pentru reintegrarea lui Desic în societate, dar ea a fost crescută acum la 50.000. Între timp, o firmă de avocatură a decis să-l reprezinte fără niciun cost pe bărbat.
Avocații bărbatului speră să convingă instanța să schimbe acuzația de la „evadare din custodie” – care poate atrage o pedeapsă maximă de închisoare de până la 10 ani – într-o altă acuzație care nu implică condamnarea cu executare, ci muncă în folosul comunității.