La fel ca în pirma zi a summitului, măsurile de securitate au fost draconice. Mii de poliţişti, militari şi pompieri au avut grijă de securitatea şefilor de stat şi de Guvern, dar şi de cea a delegaţiilor lor, formate din miniştii Apărării şi cei ai Afacerilor Externe. Deasupra clădirii NATO au fost în permanenţă lunetişti.
Şefii de stat şi de Guvern au avut un culoar special pentru a ajunge în clădirea NATO. Nicio persoană nu avut voie în perimetrul respectiv, cu excepţia unui grup restrâns de jurnalişti, selectat cu mult timp înainte. Câini special antrenaţi verifică fiecare aparat foto şi cameră de filmat.
Donald Trump a cerut aliaților din NATO să crească la 4% din PIB cheltuielile pentru apărare. Președintele bulgar Rumen Radev a fost cel care a făcut acestă dezvăluire, la finalul primei zile a summitului Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles.
„Preşedintele Trump, care a luat cuvântul primul, a ridicat problema nu numai de a se atinge obiectivul de 2% din PIB, în prezent, ci şi de a se stabili o nouă cotă, de 4% din PIB”, a declarat președintele Bulgariei.
De altfel, un oficial al Casei Albe a declarat anterior că președintele Trump le-a spus liderilor din NATO că ar trebui să sporească cheltuielile ţărilor lor pentru apărare la 4% din PIB, mai mult decât obiectivul actual de 2% din PIB.
Donald Trump (FOTO: EPA)
Peste câteva ore s-au înregistrat primele probleme. Președintele american trebuia să iasă dintr-o întâlnire cu șefii de stat și de Guverne a țărilor din NATO, dar pentru că discuțiile au devenit tensionate, acesta a decis să-și anuleze toate întâlnirile programate, anunțate de Casa Albă. Potrivit unor surse, statele partenere (Afganistan, Georgia, Ucraina etc.) au fost rugate să părăsească sala în care avea loc întâlnirea, iar discuțiile continuă doar între Donald Trump și cele 28 de state membre.
Printre cei cu care Donald Trump trebuia să se întâlnească se numără și președintele României, Klaus Iohannis.
După vestea anulării tuturor întrevederilor, doi oficiali ai NATO au spus că aliații s-au întâlnit de urgență discuta cererile lui Trump pentru a crește cheltuielile pe apărare. Totuși, nu se știe dacă acesta a fost momentul în care s-a decis ca toate statele membre să-și crească cheltuielile privind apărarea.
O oră mai târziu, Donald Trump a anunțat și el o conferință de presă surpriză în care a susținut că toți liderii au fost de acord să contribuie cu încă 32 de miliarde de dolari la bugetul NATO.
„Am realizat multe. Timp de mulți ani, alți președinți americani au vorbit despre mărirea contribuțiilor, însă nu s-a făcut nimic. Fiecare își va mări contribuțiile. Doar 5 din 29 de țări își țin promisiunea de cheltuieli. Astăzi restul țărilor au decis să urce cheltuielile la 32 de miliarde de dolari, posibil 40, fără ca SUA să participe la aceste cheltuieli”, a spus Donald Trump.
„Le-am spus că dacă nu-și măresc cheltuielile o să fiu nemulțumit”, a spus Trump, care a adăugat că după ce celelalte țări au decis să-și mărească cheltuielile a devenit „fericit”.
Președintele american susține că SUA nu sunt „tratate corect”, dar acum NATO a devenit „o mașinărie fină”.
„Oamenii sunt fericiți că-și cheltuiesc banii pe NATO. Alianța este mai puternică acum decât era acum două zile”, a adăugat președintele american.
Donald Trump conversând cu Emmanuel Macron (FOTO: EPA)
Referitor la Germania, Trump a susținut că Germania trebuie să rezolve problema gazoductului Nord Stream 2 (care pleacă din Rusia), însă în prezent țara condusă de Angela Merkel cooperează.
„Poate toată lumea va avea o relație bună cu Rusia. Germania a căzut de acord să facă mai mult decât a făcut până acum. Vor ajunge la nivelul de 2% (din cheltuielile pe apărare din PIB), alții vor ajunge la 2%. După 2% vom ajunge mai sus, la 4%”, a conchis Donald Trump.
Afirmația președintelui Donald Trump a fost confirmată de Angela Merkel. Cancelarul german Angela Merkel le-a transmis aliaților NATO că Germania trebuie să cheltuiască mai mult în domeniul apărării.
În încheiere, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că președintele SUA, Donald Trump, nu a precizat niciodată că intenționează să se retragă din NATO.
„Nu vorbesc niciodată despre ce se întâmplă în spatele scenei în general, dar niciodată preşedintele Trump nu a spus, la reuniuni bilaterale sau multilaterale, că intenţionează să se retragă din NATO”, a susținut Macron.
Președintele de la Paris a mai precizat că toți membrii NATO „S-au angajat să-şi majoreze cheltuielile” pentru apărare, în conformitate cu un acord anterior din 2014. „Noi am convenit asupra unei strategii bugetare credibile, care corespunde necesităţilor noastre”, a precizat Macron.
Şi, mai presus de toate, a fost un summit din care am ieşit mai puternici, deoarece preşedintele Statelor Unite ale Americii şi-a reafirmat angajamentul şi dorinţa de a avea un NATO puternic, şi cred că aceasta este un lucru bun”, a conchis Macron.
Citește și:
- Donald Trump a anulat toate întâlnirile bilaterale de joi. Președintele SUA nu se mai întâlneşte cu Iohannis
- Dragoș Sasu, corespondentul Libertatea la Bruxelles, povestește zece lucruri neştiute despre Summit-ul NATO și oferă o interesantă abordare în cifre/ FOTO
- Concluziile primei zile a Summitului NATO. Ce se va întâmpla în România
- Donald Trump a cerut aliaților din NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 4% din PIB
- România susţine decizia invitării Macedoniei în NATO; Anunțul președintelui Iohannis, la Summitul NATO
- NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova
- UPDATE | Discuții grele în timpul summitului NATO. Trump și-a schimbat tonul după ce a vorbit cu Merkel
- UPDATE. Klaus Iohannis participă la Summitul NATO de la Bruxelles: „Pentru România este foarte importantă atenţia care va fi acordată zonei Mării Negre”
- CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES/ Începe unul dintre cele mai tensionate summit-uri NATO din ultimii 20 de ani. Cum se poziţionează România
- Premierul Canadei, Justin Trudeau, poartă din nou șosete colorate la summitul NATO. Cum a fost surprins de corespondentul Libertatea la Bruxelles
- Donald Trump: „Germania a devenit captivă Federației Ruse”
- Răspunsul lui Merkel, după ce Trump a declarat că Germania este „prizoniera” Rusiei
- Tusk l-a avertizat pe Trump să-și respecte aliații
FOTO: EPA
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!