• La incendiul care i-a dat viaţa peste cap, Mihai Sfetcu purta cizme de gumă şi un echipament de protecţie din 2006.
  • Pentru stingerea focului care a pârjolit 25 de hectare de pădure a fost trimisă o autospecială cu apă. În paralel cu incendiul real se desfăşura un exerciţiu de incendiu, unde ISU Drobeta a mers cu trei autospeciale cu apă.
  • Pompierul Mihai Sfetcu a fost trimis pentru tratament la clinica AKH Viena, dar repatriat în România înainte ca arsurile să îi fie tratate integral.
  • Deşi avea încă răni deschise, bărbatul a fost plimbat prin cinci spitale româneşti, iar acum face naveta cu ambulanţa între două dintre ele.
  • În răspunsul către Libertatea, Ministerul Sănătăţii confirmă circuitul pacientului prin sistem, dar oferă aceeaşi explicaţie ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă: „Pompierul a fost repatriat la solicitarea AKH Viena, pentru că starea acestuia nu mai era critică”.

de Alexandra Nistoroiu
Când a intervenit la incendiul care avea să îi dea viaţa peste cap, Mihai Sfetcu purta cizme de gumă şi un echipament de protecţie din 2006, acelaşi an în care îşi începuse activitatea ca pompier.

Flăcările au trecut prin costumul de protecţie al pompierului, vechi de 13 ani, deşi „nu are o durată de exploatare determinată”, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Alerta pentru incendiul de vegetaţie uscată din localitatea Eşelniţa a fost dată la 5 aprilie, la ora 9.36.

La 9.55, Mihai Sfetcu şi colegii lui din garda de intervenţie Orşova – ISU Mehedinţi erau deja la faţa locului şi începeau o luptă inegală cu flăcările.

Mihai Sfetcu nu a avut timp să se gândească dacă merită să-şi rişte viaţa ca să stingă incendiul.

În 13 ani, făcuse asta de zeci de ori.

Nu a avut timp să se gândească nici dacă echipajul din care făcea parte era “înarmat” cum trebuie în confruntarea cu focul.

La incendiu: o autospecială, 20 de mililitri de apă pe metru pătrat, saci stingători și lopeți

Astfel de aspecte urmau să iasă la iveală abia două săptămâni mai târziu, când jurnalista Ioana Anamaria Ungur, de la Agenda pompierului (o publicaţie privată, nişată), refăcea filmul intervenţiei, cu date obţinute de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Chiar dacă incendiul a afectat 25 de hectare de pădure, pompierii care au participat la intervenţie au avut cu ei o singură autospecială cu apă, care nu putea fi alimentată la faţa locului, arată răspunsul IGSU pentru Agenda Pompierului.

Un calcul simplu spune că pompierii au avut la dispoziţie 20 de mililitri de apă pe metru pătrat de vegetaţie arsă. Nici măcar un polonic de apă pe metru pătrat.

Pompierii au intervenit terestru cu saci stingători şi bătătoare de incendiu (lopeţi), potrivit IGSU.

24 de pompieri şi voluntari au participat la misiunea de a stinge focul de la Eşelniţa şi a durat 10 ore până când focul a fost stins, la ora 19.40.

Ministerul Sănătăţii neagă că  pompierul ars în incendiul din Mehedinți e tratat în două spitale, dar admite că face naveta între ele! La intervenție, Mihai Sfetcu s-a luptat cu focul îmbrăcat în echipament vechi de 13 ani, cu sac stingător și lopată

La simulare: un prefect, 5 autospeciale moderne și o ambulanță

În paralel cu incendiul, în dimineaţa zilei de 5 aprilie, la Drobeta-Turnu Severin se desfăşura un exerciţiu tactic, unde se aflau mai multe echipaje de pompieri de la ISU Mehedinţi, cu tot cu autospecialele din dotare. Aici se simula producerea unei explozii la nişte rezervoare de gaz, urmată de incendiu. Au participat inclusiv Nicolae Drăghiea, prefectul de Mehedinţi, precum şi jurnalişti locali.

La exerciţiul de incendiu au fost trei autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de cercetare chimică şi o ambulanţă SMURD – arată un comunicat de presă al ISU Drobeta, din 5 aprilie.

Ministerul Sănătăţii neagă că  pompierul ars în incendiul din Mehedinți e tratat în două spitale, dar admite că face naveta între ele! La intervenție, Mihai Sfetcu s-a luptat cu focul îmbrăcat în echipament vechi de 13 ani, cu sac stingător și lopată

La incendiul real a fost o singură autospecială cu apă, iar ambulanţa SMURD a fost chemată abia după rănirea pompierului.

Incendiul din 5 aprilie venea după mai multe zile în care focuri nesupravegheate pârjoliseră zeci de hectare de păduri din zona Eşelniţa-Valea Cernei.

Intervenţiile pompierilor pentru stingerea acestor incendii sunt destul de dificile. Sunt zone în pantă, cu teren accidentat, greu accesibile, iar stratul gros de frunze uscate favorizează extinderea cu uşurinţă a flăcărilor.

Explicaţiile Ministerului Sănătăţii cu privire la cazul pompierului ars: nu e îngrijit în două spitale, dar face naveta între ele

Pompierul Mihai Sfetcu a fost adus înapoi în ţară la solicitarea spitalului AKH Viena, spune Ministerul Sănătăţii.

“În data de 20.05.2019, Spitalul AKH din Viena a solicitat repatrierea pacientului, întrucât starea la acea dată permitea transportul şi continuarea îngrijirilor în ţară, fiind stabil, echilibrat hemodinamic”, arată Ministerul Sănătăţii pentru Libertatea.

Ministerul Sănătăţii neagă că  pompierul ars în incendiul din Mehedinți e tratat în două spitale, dar admite că face naveta între ele! La intervenție, Mihai Sfetcu s-a luptat cu focul îmbrăcat în echipament vechi de 13 ani, cu sac stingător și lopată
Mihai Sfetcu, în rezerva de la Institutul Naţional de Recuperare, unul dintre numeroasele spitale prin care a trecut de la întoarcerea în ţară

“Subliniem faptul că transferul pacientului de la Viena s-a realizat la solicitarea Spitalului AKH, având în vedere că starea acestuia nu mai era critică, iar Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti şi-a dat acordul în continuarea tratamentului pacientului în cele mai bune şi sigure condiţii”, continuă Ministerul Sănătăţii, în răspunsul oferit ziarului.

Ministerul neagă că pacientul ar fi îngrijit în prezent în două spitale, dar admite naveta pe care pompierul o face cu ambulanţa pentru pansamente:

“Momentan, pacientul nu este îngrijit în mai multe spitale, el beneficiază de tratament recuperator în cadrul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti şi este transportat cu ambulanţa Spitalului MAI Gerota București la acest spital pentru a fi pansat de un medic specialist în domeniu”.


Citește și:

Pompierul ars în misiune la Mehedinţi este plimbat de statul român între spitale, deși are răni deschise! A fost tratat inițial la Viena, iar când s-a întors în țară a luat o infecție rezistentă la antibiotic

Google News Urmărește-ne pe Google News