Potrivit unei hărți a dependenței față de gazul vândut de gigantul Gazprom, România este dependentă de gazul rusesc într-o proporție de doar 30%, mult mai mică în raport cu vecinii. Asta se datorează și faptului că deținem rezerve de gaz natural atât în sol cât și pe platforma continentală a Mării Negre.
Monopolul energetic exercitat de Rusia reiese și din harta dependenței statelor europene, arată Ziua News.
Un grup de state europene au semnalat că rușii utilizează monopolul energetic pe care-l dețin pentru a manipula guverne și a pedepsi consumatorii. Ca un exemplu, a existat precedentul din 2009, și anume sistarea alimentării cu gaze a Ucrainei în mijlocul iernii.
În 2011, Comisia Europeană (CE) Direcția Generală Concurență (anti-monopol) a deschis o anchetă cu privire la monopolul exercitat de compania rusă Gazprom asupra piețelor din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria și Slovacia. Dosarul s-a judecat timp de 7 ani și s-a încheiat în mai 2018 fără a fi emise amenzi. Condiția a fost ca Gazprom să reducă prețurile practicate în aceste țări și să le alinieze la prețurile practicate de huburi continentale și la media prețurilor practicate pentru Germania, Franța și Italia.
Doar șapte din cele opt state care importau gaz au obținut o reducere a prețului. Bulgaria este singurul stat care nu a obținut această reducere. De-a lungul anilor, vecinii de la sud de Dunăre s-au lovit în mod repetat de un zid în negocierile cu Gazprom pentru că rușii dețin 100% din piața bulgărească și au utilizat acest monopol pentru a manipula guvernul de la Sofia, arată sursa citată.
Potrivit CE, Bulgaria este țara care cumpără cel mai scump gaz din UE, pentru că aici există un singur furnizor, Rusia. Cel puțin așa reiese din cifrele aferente celui de-al treilea trimestru a anului 2019.
În martie 2020, Bulgaria a primit în sfârșit, din partea Gazpromului, reducerea prețului la gaze cu 40%. De ce a fost Bulgaria ultimul stat care a primit această reducere? Pentru că Rusia câștiga foarte mult în urma afacerilor din Bulgaria iar autoritățile de acolo nu puteau să procure gaze decât din această sursă.
Sursa foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro