„Contextul anunţa această instabilitate, avem un front rece care a pătruns în prima parte parte a zilei prin Oltenia şi s-a deplasat lent spre Muntenia şi Dobrogea. În spate avea temperaturi mai scăzute, în faţă un aer mai cald, care a generat temperaturi de până la 25 de grade Celsius în sud-est. Când sunt astfel de temperaturi, se dezvoltă aceşti nori cumulonimbus. Sunt cei mai periculoşi, din datele radar vârful a atins azi 13 – 14 km, iar baza lor a pornit de la 500 m – un km. Aceşti nori produc aceste fenomene foarte violente.
La un moment dat s-a dezvoltat această mişcare de rotaţie la bază, adică un curent ascendent a hrănit furtuna, în spate s-a format un curent descendent care a intrat în rotaţie şi s-a generat acest vânt cu aspect tornadic. Vorbim de tornadă când pâlnia atinge nivelul solului. La măsurăturile de la staţiile meteo, vântul nu a depăşit 80 – 90 km pe oră”, a explicat meteorologul Mihai Timu, potrivit Digi24.
„În zona Bărăganului, Drajna, a fost un mediu instabil care a permis dezvoltarea unei supercelule, a unui nor cu dezvoltare foarte mare pe verticală, iar în astfel de situații, de supercelulă, uneori la baza norului se generează și mișcare circulară care poate să ajungă și la nivelul solului și, prin urmare, să se transforme într-o tornadă. Așadar, au fost condiții în această zonă să se producă așa ceva. Filmările coincid cu zona în care noi am observat pe radarul meteorologic că ar fi sputut să se întâmple așa ceva sau nu”, a declarat meteorologul de serviciu din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit Mediafax.
„Nu avem o valoare clară pe radar, aceasta a fost exact între cele două radare de la București și de la Medgidia, putem spune că a avut viteză undeva mai sus nu jos, nu la nivelul nostru. S-au mai întâmplat, nu este o noutate și se întâmplă în zona României. Se întâmplă doar că norocul nostru că în general nu s-au produs în zone populate și să producă foarte mari pagube decât Făcăieni, asta a fost după părerea mea cu traiectoria cea mai lungă și a durat cel mai mult. Nu trebuie să ne panicăm pentru că sunt fenomene care se întâmplă, e ca și când ne-am panica de o grindină, de o aversă de ploaie mai puternică, sunt fenomene care se întâmplă în perioadă cu vreme instabilă, dar tornada nu este un fenomen care să se producă frecvent. Asta nu înseamnă că nu este periculoasă”, potrivit sursei citate.
Un autocar cu 39 de persoane la bord s-a răsturnat marţi din cauza vântului puternic, în localitatea Drajna, judeţul Călăraşi, aproape de locul unde marți seară s-a format o tornadă. Autocarul a fost ridicat de vânt și aruncat zece metri, pe un câmp.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro