Laura Ștefanuț, Ștefan Pană ( Sibiu)
“Max, Max, Max!“, se aude vocea disperată. Tatăl se uită spre mulțime: “Ați văzut un copil cu vestă maro?”. “Întrebați agenții de pază”, șoptește o femeie. “O să fie bine, e cel mai păzit loc din Europa azi”, zice cineva.
“Aoleo, ce ghinion pe el”, comentează altcineva.
Bărbatul merge spre un agent cu microfon în ureche și îl roagă să dea prin stație că s-a pierdut un copil. Agentul zice “bine” și pleacă mai departe. Tatăl continuă căutarea și se oprește la următorul agent pe care îl vede. E un tip în teneși roșii cu geacă de piele, de care știi că face parte din forțele de ordine doar după ecusonul de la gât. Tatăl îl descrie rapid pe băiat și pleacă mai departe. Agentul scoate stația și își contactează un coleg: “S-a pierdut un copil, cu vestă maro (…) e mic, sub un metru, răspunde la numele Max. Îl vezi? Ce bine!”.
A durat mai puțin de cinci minute până l-au găsit pe Max, care plecase după o vecină și s-a rătăcit.
Oamenii se întorc la subiectul zilei: Summitul UE de la Sibiu.
“Neam de neamul sibienilor nu spera la așa publicitate!”
În așteptarea liderilor, publicul comentează. “Mulți nu ar fi știut de Maastricht dacă nu era Declarația de la Maastricht – așa o să știe și de Sibiu!”, spune cu mândrie un sibian. Câțiva metri mai încolo, se aude ecoul aceleiași idei pe vocea unui bătrân: “E un eveniment mare pentru țara noastră mică. Sibiu rămâne înscris în istoria Europei”.
Încep să sosească liderii europeni. Primul este președintele Iohannis, primit cu câteva aplauze. “Uite președintele pe ecran, dar nu știm ce spune”, spune un bătrân care se sprijină de umerii prietenului său și se întinde pe vârfuri ca să îl vadă și în realitate pe președinte. Un val de stegulețe vine peste mulțime, împărțite din om în om. Are tricolorul pe o pare și lupul dacic, simbolul președinției României la UE pe cealaltă parte.
Klaus Iohannis este în fața oamenilor, îl pot vedea dacă se chinuie un pic, dar e prea departe ca să fie auzit.
Summitul se vede mai bine la TV
Unii se urcă pe ghivecele cu panseluțe și iederă, alții pe bănci sau scaune scoase din cafenele, în timp ce alții “fac mușchi la gambe din ridicatul pe vârfuri”.
“Dar eu voiam să și aud, nu numai sa văd! Ia sa vedem în presă ce o zis”, se plânge un bărbat. “Scoate telefonul, cred ca pana si antena 3 dă live”, îi răspunde cel de lângă și încep să glumească pe seama presei și despre PSD. “Dragnea e la Iași și zice că scoate 40 de mii de oameni — poate 20 de mii de polițiști și 20 de mii de deținuți”.
Discuția lor e întreruptă de un ropot de aplauze. “E Merkel”, strigă o femeie urcată pe ghiveciul cu flori. “A venit fără bodyguarzi, e îmbrăcată simplu, cu pantalon și geacă, foarte decent”, completează femeia care devine ochiul oamenilor din jur. “Domnul Merkel se spune!”, strigă un bărbat, “că e mai bărbat decât mulți!”, continuă el și e singurul care râde. Chiar la baza ghiveciului pe care s-a urcat cetățeana jurnalistă, un bătrân își salută un cunoscut: “Ce faci măi, Gheorghe, eu uite mă uit pe aici, dar nu se vede nimica”.
Merkel, lăudată de adulți, criticată de tineri
Între timp, Merkel le spunea jurnaliștilor că liderii vor discuta despre agenda strategică a UE și că deși “avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menţinem securitatea, bunăstarea, dar ne interesează să şi păstrăm valorile europene”.
Într-o cafenea de lângă piață, câțiva tineri o văd pe Merkel la televizor. “Aoleo, nu-mi place de asta că e cu homosexualii, o infractoare”, strigă un băiat pe la 17 ani. Ceilalți încep să râdă și se pun pe glume. “Nu știu cum guvernează, dar nu-mi place chestia asta că promovează homosexualii”, se menține pe poziții tânărul. Doi amici de-ai lui îl contrazic: “Hai mă că e bine că îi promovează, ce faci dacă ai un copil homosexual, vrei să fie discriminat?”. Tinerii se uită la TV și încearcă să mai identifice participanți, îl nimeresc pe “ăla al Franței”.
Chiar în fața cafenelei, o doamnă în vârstă începe să spună un banc. “Cică un român și cu un rus au un măr și vor să îl împartă. Hai să împărțim frațește, zice rusul. La care românul: hai să împărțim pe jumătate”. “Păi bine zice românul, cum să ai încredere în ruși, noroc cu Europa asta”, completează femeia.
Macron, sufletul Europei
La Summit, unul dintre subiectele principale privește schimbările climatice, în contextul cercetărilor care arată că oamenii degradează mediul într-un ritm fără precedent. Oamenii de știință au căzut de acord că Pământul a intrat în a șasea extincție, iar Agenția ONU The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) avertizează că mai există doar o fereastră de 12 ani în care omenirea poate acționa pentru a frâna efectele devastatoare.
Alte teme importante abordate azi sunt despre securitate, migrație și granițe.
Rând pe rând, liderii europeni ajung în piața și sunt aplaudați. Merkel, Macron și Donald Tusk par să câștige cele mai multe aplauze. Donald Tusk e singurul care apropie de mulțime și salută. “Tusk e șmecher, se face ca nu stie unde e covorul roșu”, glumește un bărbat dintre oamenii entuziasmați.
“De ce îl aplaudăm atât pe Macron, zici că-i al nostru”, se întreabă o fată pe la 20 și ceva de ani. “Păi e simpatic și pro Europa, el e sufletul Europei, el și cu Merkel”, îi răspunde o doamnă mai în vârstă.
Liderii europeni trec rând pe rând, prin fața roiului de jurnaliști acreditați, singurii care se pot apropia.
Oamenii îi văd cât de cât, dar nu îi aud. Se aud însă între ei. Râd, glumesc și însuflețesc piața.