Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a declarat pentru Libertatea că fiecare unitate de învățământ din țară a fost liberă să-și implementeze propriul sistem în colectarea datelor privind vaccinarea angajaților săi.
„N-am dat o direcție pentru că e o temă destul de sensibilă fiindcă e vorba de date cu caracter medical pe care omul, dacă preferă să le țină pentru el, le ține pentru el. Menționez că n-am avut probleme semnalate din țară cum că ar fi foarte dificil sau complicat să se culeagă datele. De obicei, în unitățile școlare, oamenii știu unii de alții sau se întreabă reciproc. Nu am impus o anumită regulă de colectare a datelor, a fost la liber” spune Sorin Ion pentru Libertatea.
Niciodată nu ne-am imaginat că oamenii raportează fals. Iar dacă o fac, probabil că este un procent nesemnificativ. Pe noi ne interesează date la nivel macro, e absolut imposibil să bagi mâna în foc că acuratețea datelor e 100%. Nu este, dar foarte aproape de asta sunt convins că e.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației:
Potrivit surselor Libertatea, în mai multe unități de învățământ din București, gimnazii și licee, profesorii au fost întrebați personal dacă s-au vaccinat, de către directori sau secretarii însărcinați cu misiunea adunării datelor personale. În majoritatea cazurilor, cuvântul dat a fost suficient.
În alte școli din Capitală, cum este cazul Liceului Teoretic Ion Barbu, din sectorul 5, angajații au fost puși să completeze un chestionar trimis pe e-mail.
La o altă școală din București, angajații au fost întrebați prin telefon dacă s-au vaccinat sau nu, iar datele au fost ulterior trimise către Inspectorat.
La nivel național, pragul necesar de vaccinare se regăsește în aproximativ 68% din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și privat.
ISMB: „Nu a existat niciun protocol”
Într-un răspuns pentru Libertatea, Inspectoratului Școlar al Municipiului București a confirmat că nu au existat directive în acest sens.
„Fiecare școală a obținut informațiile printr-o modalitate pe care a stabilit-o la nivel de unitate și apoi a transmis către noi. Nu a existat un protocol stabilit în acest sens. De la noi au existat doar solicitări de a actualiza rata de vaccinare a personalului. Nu am impus nicio modalitate. Acolo unde au existat suspiciuni, sunt sigură că școala a făcut demersuri să se asigure că informațiile sunt corecte”.
Comunicarea este cheia
Contactată de Libertatea, directoarea Școlii Gimnaziale Sfântul Andrei, din Drumul Taberei, Smaranda Partenie, a mărturisit că profesorii au fost întrebați personal de secretarul unității dacă s-au vaccinat, dar nu le-a solicitat și o dovadă în acest sens.
„Între noi, profesorii, există o bună comunicare, ne împărtășim și bunele și relele și păsurile și toate cele. Pe măsură ce ne-am vaccinat, am comunicat unii cu alții, apoi persoanei desemnate să se ocupe de raportări, iar situația a fost clară. Nu li s-au solicitat certificatele, ni s-a cerut să raportăm doar numărul de vaccinați. Pe măsură ce s-au mai făcut vaccinări, s-a actualizat procentul.”
Dovada certificatelor verzi pentru noii angajați
Mircea Țeca, profesor de matematică și director al Colegiului Național Gheorghe Șincai, a declarat pentru Libertatea că, aici, angajaților noi li s-a cerut să depună la secretariat dovada vaccinării: certificatul verde.
„S-a creat un cont pe platforma de vaccinare la nivelul unității și de acolo reiese cine s-a înscris și s-a vaccinat. Cei care s-au vaccinat ulterior au comunicat persoanei responsabile cu Covid-19 la nivelul unității – secretarul șef al Colegiului. Noii angajați au fost întrebați personal dacă s-au vaccinat și au depus, după caz, certificatele verzi. Evidența este ținută de către responsabilul COVID care a preluat sarcinile responsabilului cu vaccinarea după plecarea acestuia din unitate. Transmitem în permanență datele Inspectoratului Școlar”, a declarat Mircea Țeca, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro