- Cristinel Macarie, manager al Spitalului Filantropia în timpul mandatului de primar al Gabrielei Firea.
- Florin Secureanu, manager al Spitalului Malaxa, pe timpul Gabrielei Firea.
- Cristian Toma, manager la Bagdasar-Arseni și Spitalul de Arși în mandatul Gabrielei Firea.
Pe 1 mai 2022, o cerere pe e-mail sosește la Spitalul Orășenesc Jibou din Sălaj. Semnatarul se recomandă: Cristinel Macarie, „medic cu facultatea terminată la Târgu Mureș”. Macarie solicită date „pentru finalizarea proiectului de management”, pentru că vrea să se înscrie la concursul de manager al spitalului din Jibou.
A cerut de la spital bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022, ultima structură a spitalului avizată de Ministerul Sănătății și alte documente.
Unul dintre angajații la curent cu întâmplările din acele zile:
Macarie a primit datele solicitate. Pe 4 mai, cu doar 30 de minute înaintea încheierii termenului în care se puteau depune dosarele, nu Macarie, ci o altă persoană își trimite candidatura: Florin Secureanu.
Florin Secureanu lucra ca balneolog în cadrul spitalului și a fost manager al Spitalului Malaxa din București, condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare cu executare, în primă instanță. Conform verdictului nedefinitv, Secureanu a delapidat spitalul, făcându-și casă pe banii de asigurări de sănătate și plătind rudelor operații la clinici private din banii de la spitalul public.
Macarie, fost manager la „Filantropia”, maternitatea numărul 1 din Capitală
Cine e Cristinel Macarie, omul care a cerut documente pentru a se înscrie la concurs, însă nu s-a mai înscris, moment în care a apărut Secureanu?
Ca și Secureanu, Macarie, 49 de ani, a fost manager al unui spital din București în mandatul Gabrielei Firea.
Prin dispoziția primarului general al Capitalei, pe 26 noiembrie 2018 Iacob-Cristinel Macarie a fost numit manager al Spitalului Filantropia, cea mai mare și performantă maternitate din sudul României. La fel ca în cazul Spitalului Malaxa, la Filantropia nasc mii de femei anual.
La Malaxa, potrivit investigațiilor jurnaliștilor, confirmate și dezvoltate apoi de procurorii anticorupție, Florin Secureanu a folosit în interes propriu numărul mare de nașteri din spitalul pe care-l conducea.
Mai exact, managerul de la „Malaxa” a atribuit contractul de „sterilizare a instrumentarului din sălile de nașteri și de intervenții chirurgicale” unei firme cu numele Jarouse Jewellery, un magazin de bijuterii, fără nicio experiență în domeniul medical.
Firma nu a prestat servicii de sterilizare a instrumentarului din sălile de operație, dar a oferit bijuterii iubitei lui Secureanu.
La Filantropia, în 2019, mai mulți medici, exasperați de deciziile conducerii spitalului, au cerut demisia lui Macarie.
„Lasă-le pe gravide să aștepte, doar suntem în spital public!”, a fost una dintre replicile prin care managerul Macarie i-a ridicat pe angajații spitalului împotriva sa.
Pe 14 iunie 2019, în urma unui scandal în toiul căruia medicii au protestat pe holurile spitalului, Macarie a fost înlocuit de Gabriela Firea. Și Florin Secureanu fusese înlocuit de Gabriela Firea în 2016, după ce începuse acțiunea DNA împotriva sa.
PSD aripa Onțanu
În 2019, Macarie nu era singurul apropiat al administrației PSD din conducerea Spitalului Filantropia.
Șefa Consiliului de Administrație era Alexandra Dobre, o tânără care, la cei 26 de ani de-atunci, ocupa 4 funcții de conducere în diferite în instituții din subordinea Primăriei Capitalei sau a Consiliului General.
La fel ca avocata privată lui Florin Secureanu, Mihaela Stănculescu, pe care acesta a angajat-o la spitalul public din Jibou, Dobre era o apropiată a fostului primar PSD Neculai Onțanu, căruia îi fusese consilier.
Un alt manager din epoca Firea: Toma, de la Spitalul de Arși
Macarie nu e singurul fost manager de spital bucureștean care a apărut la Jibou după numirea lui Secureanu. Cristian Toma este un nume implicat la Jibou, cu afaceri.
Cristian Toma este fost manager al Spitalului de Arși (2020), manager interimar al Spitalului Bagdasar-Arseni din Capitală (2018) și fost șef la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).
Acum, el face consultanță pentru spitale prin firma GT Management&Consulting.
Libertatea a relatat luni, 15 august, cum GT Management&Consulting a câștigat un contract cu spitalul din Jibou imediat după numirea ca director a lui Florin Secureanu, în mai 2022.
Contractul a fost semnat în iunie 2022 și apare în SEAP la achiziții directe. Cost, 31.600 de lei, adică 7.900 de lei pe lună. Cu posibilitate de prelungire pe încă două luni.
În descriere se arată că firma va face „servicii de consultanță și asistență tehnică pentru implementarea în unități spitalicești a sistemului de management al calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului – contract pe minimum 6 luni, pentru unități sanitare cu paturi având între 301 și 500 de paturi în regim de spitalizare continuă”.
Spitalul Orășenesc din Jibou „Dr. Traian Herța” apare în lista unităților cu paturi aflate în planul multianual de acreditare, fiind programat pentru evaluare în al patrulea trimestru din anul 2022.
Ce se mai întâmplă în procesele lui Secureanu
Cele două dosare penale ale lui Florin Secureanu au fost deschise după ce, în 2016, echipa de investigații GSP/Libertatea a început să publice o investigație despre Spitalul Malaxa din București, unde acesta era director.
În cele mai bine de 50 de episoade cititorii au aflat, printre altele, cum Secureanu a scos zilnic, ani de zile, sume de 2.000-3.000 de lei cash din spital, cum și-a făcut casă pe banii și cu materialele instituției medicale și a folosit firme prietene pentru a-i cumpăra bijuterii iubitei sale, actuala soție Eugenia „Vrăbi” Chiriac.
Secureanu a fost inculpat de DNA în două dosare. Primul proces se judecă la Tribunalul București, al doilea – la Curtea de Apel.
- Primul dosar cu acuzații de corupție, cel pentru care a fost arestat în decembrie 2016, a ajuns la 60 de termene cu tot cu cele de dinainte să fie disjuns. În el, Secureanu e acuzat de delapidare. În anul 2018, 7 inculpați și-au recunoscut vinovăția și au primit pedepse totale de peste 15 ani de închisoare. Partea de dosar lui Secureanu se află încă în primă instanță și va avea un nou termen în luna septembrie.
- Al doilea dosar este cel în care Florin Secureanu a fost acuzat că și-a făcut casa pe banii spitalului și că a operat-o pe mătușa iubitei lui „Vrăbi” la spitalul privat Monza pe banii spitalului public. Secureanu a primit 5 ani și 10 luni de închisoare la Tribunalul București. Atât el, cât și DNA au făcut apel, care va fi judecat de Curtea de Apel București, din septembrie.