Poștașii din județul Vaslui au umplut, în ultima perioadă, cutiile de corespondență a mii de oameni care s-au trezit peste noapte datori la bugetul statului fără să înțeleagă pentru ce anume li se impută niște debite din urmă cu cinci ani. Sumele trecute în deciziile de impunere sunt de ordinul sutelor și chiar miilor de lei, ceea ce pentru mulți dintre datornici reprezintă salariul pe câteva luni. În fapt, aceste debite reprezintă niște recalculări făcute de Fisc pentru sumele datorate la fondul asigurărilor de sănătate în anul 2012.
”Nu este corect ceea ce se întâmplă cu aceste decizii de impunere. Păi așa ne putem trezi oricând, an de an, că tot avem de plătit la stat sume de acum nu știu câți ani. De ce s-au trezit tocmai acum, exact la finalul termenului de prescripție? Este ceva ce numai la noi, la români, se poate întâmpla”, ne-a declarat unul dintre vasluienii cărora le-au venit decizii de impunere.
ANAF-ului i-au trebuit cinci ani să calculeze niște decizii de impunere
Întreaga poveste a ”deciziilor de impunere anuală pentru stabilirea asigurărilor sociale de sănătate” a început în anul 2013. Atunci, Direcția Finanțelor Publice Vaslui a decis, așa cum se întâmpla la nivel național conform noului Cod Fiscal, să reunească într-un cont unic tot ceea ce înseamnă obligații de plată ale angajatului către bugetul de stat, respectiv impozit, pensii, asigurări de sănătate, șomaj. În consecință, Fiscul a preluat și baza de date de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui, însă prelucrarea informațiilor nu s-a încheiat până la finele anului 2013 pentru anul fiscal anterior, așa cum era legal, pe motiv că a fost ”un an de tranziție”. Abia în 2014, Direcția de Finanțe a început să calculeze impunerile și, după ce la nivel național s-ar fi constatat niște abateri, au decis să suspende procesul de emitere a deciziilor către debitori.
”Programul calcula automat contribuția la fondul de sănătate, indiferent de sursa de venit, la salariul minim pe economie. Astfel, au fost cazuri celebre în țară în care se impuneau sume de 468 de lei pe lună pentru alocații ale copiilor sau premii pentru olimpici. Atunci s-a transmis o circulară în teritoriu prin care s-a dispus stoparea deciziilor de impunere”, ne-a declarat un oficial din cadrul Administrației Finanțelor Publice Vaslui.
După mai mulți ani de revizuire a programului informatic, ANAF a deblocat sistemul la mijlocul acestui an. În consecință, s-a dat startul la emiterea de decizii către persoanele care nu ar fi plătit integral obligațiile către bugetul asigurărilor de sănătate în anul 2012.
Cine sunt datornicii la bugetul de stat și cât timp au la dispoziție să plătească obligațiile fiscale
Cele câteva mii de vasluieni datornici la bugetul de stat sunt, în general, persoanele care au avut în anul 2012 încheiate convenții civile, în baza Codului Muncii, sau care au obținut venituri din drepturi de autor, dobânzi bancare ori afaceri prin intermediul Întreprinderilor Individuale sau Persoane Fizice Autorizate.
Practic, schimbarea legislativă s-a făcut la mijlocul acelui an astfel încât obligațiile fiscale pentru bugetul asigurărilor de sănătate s-a calculat de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui până la 30 iunie 2012 și apoi de către Direcția de Finanțe pentru următoarea jumătate de an. O ruptură suficientă cât populația care s-a trezit peste noapte cu datorii la Fisc să nu înțeleagă nimic.
”Într-adevăr, nu este moral ceea ce se întâmplă, având în vedere că termenul de prescripție este în 2017, dar este legal. Organul fiscal are posibilitate să emită în termen de cinci ani aceste document administrativ de impunere”, ne-au lămurit reprezentanții Fiscului din Vaslui.
Ordinul de deblocare a aplicației prin care pot fi emise deciziile de impunere a fost dat, așadar, în luna mai a acestui an. După vreo trei luni de muncă, calculatorul celor de la Finanțe a început să scoată deciziile pe bandă rulantă, acestea fiind trimise ulterior către contribuabili.
Aceștia au la dispoziție cel mult 60 de zile pentru plata debitelor. Ulterior, se va trece la calculul de majorări și penalități, după care datornicii vor fi executați silit.
Citește și: ANALIZĂ / Cum erau prețurile în comunism față de cele de acum. Cât costau mâncarea, țigările și carburanții
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!