forma fizica buna. Daca iti procuri caloriile din alimente procesate sau fast-food, corpul tau va duce lipsa de nutrienti, ceea ce nu e benefic pentru sanatate. Daca insa alegi alimente sanatoase, nu numai ca te vei simti mai in forma, dar esti deja pe drumul cel bun spre o silueta mai fina.
„Daca mananci alimente naturale, poti manca in cantitate mai mare”, spune fiziologul Kelli Calabrese. Desi slabitul se reduce pana la urma la ecuatia calorii ingerate – calorii arse, Calabrese nu recomanda numaratul caloriilor. in loc de asta, ea sustine ca trebuie sa iei cinci sau sase mese pe zi, de o consistenta redusa. in felul acesta, organismul tau capata „combustibilul” de care are nevoie toata ziua, ceea ce iti da energie si previne indoparea. E lucru stiut ca dupa o zi in care nu ai mancat mai nimic ai tendinta sa consumi mai mult decat de obicei si mai mult decat este nevoie.
„Miscarea este un mod foarte eficient de a arde calorii, dar daca nu esti atent la ce mananci, rezultatele se vor lasa asteptate mult si bine”, spune specialista. Pentru a ti se vedea muschii abdomenului, trebuie sa elimini stratul de grasime care ii acopera. Miscarea de orice fel (alergare usoara, mers pe jos, pe bicicleta sau aerobic) ajuta la eliminarea caloriilor in exces. Combinat cu un regim alimentar echilibrat, aerobicul te ajuta sa scapi de tesutul adipos care iti acopera muschii.
Muschii abdominali sunt stratificati pe trei niveluri. Cel mai adanc se afla Transversus abdomenus – sau muschii abdominali transversali – care se comporta ca o centura, asigurand sprijin si stabilitate si jucand un rol esential in expiratie. Pe urmatorul nivel se gasesc Rectus abdominis, care actioneaza cand ne aplecam. Cel mai aproape de suprafata se gasesc muschii oblici interni si externi, care ajuta la rasucirea trunchiului si dau corpului posibilitatea de a face miscari de rotatie si laterale.
Ce se intampla insa cu asa numitele „pachetele”? Constituie ele un scop care poate fi atins de oricine? Specialistii sunt in unanimitate de acord in aceasta privinta, afirmand ca rar se intampla ca cineva sa obtina „pachetele” musculoase pe abdomen. „Acesta este, in realitate, un fenomen care precede celulita si are tendinta sa fie mai usor de atins de adolescenti si tinerii de 20 de ani”, spune specialista. „Este din ce in ce mai greu de obtinut asa ceva pe masura ce imbatranim, pentru ca acumulam grasime subcutanat”. Totusi, cu o mostenire genetica favorabila si un program strict, persoanele de 30 si 40 de ani isi pot modela in cele din urma abdomenul in acest fel.
Femeile sunt dezavantajate genetic in aceasta privinta, pentru ca organismul lor depoziteaza mai multe grasimi decat al barbatilor. Dupa Calabrese, acest lucru este foarte bine motivat. Corpul feminin este creat pentru a purta si a hrani copii, iar grasimile constituie sursa primara de energie pentru dezvoltarea fatului. in plus, barbatii slabesc mai usor, pentru ca fac mai mult efort fizic. Pentru ca o femeie sa-si modeleze muschii abdominali in aceste „pachetele”, ea ar trebui sa-si diminueze cantitatea de grasimi din corp foarte mult, lucru care ar putea provoca intreruperea ciclului menstrual. De aceea, specialistii nu incurajeaza femeile sa-si propuna asemenea obiective extreme.