Cuprins:
Pentru toți mecanicii de locomotivă, meseria lor este cea mai frumoasă din lume și stârnește în sufletele lor emoții nebănuite atunci când vorbesc despre mândria pe care o simt când se află la manșă.
Nu este ușor să fii mecanic pe locomotivă. Stresul la care acesta este supus zilnic, programul de lucru și ritmul în care muncește, plus timpul îndelungat pe care îl petrece departe de casă și de cei dragi fac ca această meserie să fie una foarte solicitantă pentru orice mecanic.
Tocmai de aceea, această meserie este remunerată pe măsură, iar dacă te numeri printre cei care vor să încerce o carieră în această meserie îți vom spune ce trebuie să faci pentru a deveni mecanic de locomotivă.
Ce este un mecanic de locomotivă?
Mecanicul de locomotivă este o persoană capabilă și autorizată să conducă trenuri, locomotive, locomotive de manevră, trenuri pentru lucrări de infrastructură, vehicule feroviare de întreținere sau trenuri pentru transportul feroviar de pasageri ori de mărfuri în mod autonom, responsabil și în siguranță.
Cei care aleg acestă profesie sunt buni cunoscători ai „secretelor” profesionale, care sunt înscrise în instrucțiunile și în reglementările specifice. Mecanicul de locomotivă este, totodată, și un om lucid, echilibrat și modest care știe că în spatele oricărei „minuni” se află muncă și disciplină.
Pentru a-ți da seama cât de dificilă este această meserie trebuie să știi că munca unui mecanic de locomotivă este echivalentul muncii a 80 de șoferi de pe 80 de camioane. El străbate țara zi și noapte, de-a lungul și de-a latul, și în toate anotimpurile, fie soare, vânt, furtună, ger, etc.
Între mecanicii de locomotivă circulă vorba că, dacă nu-și iubesc cu adevărat meseria, mai bine nu o mai fac deoarece pe umerii lor apasă o răspundere foarte mare. Ei pun în mișcare un colos de peste 3.000 de tone în care călătoresc sute de persoane ale căror vieți se află în mâinile lui.
Speranța de viață a unui mecanic de locomotivă este mai mică decât media, el trăind cu vreo 12-13 ani mai puțin comparativ cu ceilalți cetățeni ai țării.
Cum poți să devii mecanic de locomotivă?
În România muncitorii calificați în domeniul feroviar sunt din ce în ce mai puțini și au vârste înaintate, de peste 45-50 de ani, în timp ce tinerii nu se înghesuie să lucreze în acest sector, preferând munca de birou.
Tocmai de aceea, salariile oferite în acest domeniu sunt foarte tentante, iar un mecanic de tren câștigă în medie în jur de 4.000-5.000 de lei.
Salariul poate ajunge însă și la 7.000-8.000 de lei, în funcție de experiență sau de programul de lucru. În plus, condițiile de muncă au evoluat foarte mult comparativ cu cele dinainte de 1989.
Este important de știut că în domeniul transportului feroviar de marfă poate lucra oricine își dorește acest lucru chiar dacă nu are experiență, angajatorul asigurând formarea profesională în domeniu.
Principala condiție pe care trebuie să o îndeplinești este să fii absolvent de 12 clase. În același timp, va trebui să te înscrii și să participi la un curs de calificare în meseria de mecanic de locomotivă. Pentru asta vei avea nevoie de câteva documente, și anume:
- Cerere de înscriere la curs;
- Copie după actul de identitate;
- Copie după certificatul de naștere;
- Copie după actul de studii (minimum 12 clase absolvite);
- Avize (medical și psihologic) emise de o unitate medicală acreditată de Ministerul Transporturilor;
- Adeverință de la medicul de familie
* de ultimele două acte vei avea nevoie după interviul de angajare.
Cum obții certificatul de calificare ca mecanic de locomotivă?
Dacă ai toate aptitudinile necesare (verificate atât de angajator pe baza interviului, cât și prin examen medical și psihologic la clinicile dedicate siguranței transporturilor feroviare) poți urma cursurile de calificare în meseria de mecanic locomotivă.
Aceste cursuri constau în instruire teoretică, instruire practică și stagiu de producție. La finalul cursului vei susține un examen pe care va trebui să-l iei. Certificatul astfel obținut va fi recunoscut oriunde în Uniunea Europeană.
În toată această perioadă angajatorul le va plăti candidaților salariul conform grilei de muncitor necalificat, tichete de masă, bonusuri, cheltuieli de transport, etc. și toate acestea fără să muncească efectiv în cadrul companiei.
Cursurile de formare profesională pentru mecanicii de locomotivă se organizează la Centrul National de Calificare si Instruire Feroviară (CENAFER) și durează mai puțin de un an. Mai nou și operatorii privați își pot face școli de calificare, însă examenul final se va susține la CENAFER.
Un detaliu foarte important este acela că, după primul an de pregătire în care se pune accent pe studiul teoretic și cu câteva luni de practică, vei putea începe să lucrezi în cadrul companiei care îți asigură formarea profesională.
Pentru a deveni mecanic de locomotivă candidatul ideal se integrează în profilul persoanei condusă de valori umane și universale, și anume:
- persoane cu valori morale solide;
- oameni destoinici, de încredere, serioși, loiali;
- profesioniști în domeniul dinamic al activității feroviare;
- oameni implicați în permanență în dezvoltarea lor personală;
- oameni cu simț de răspundere față de valorile meseriei pe care o practică cu pasiune.
Vezi şi cum ajungi pilot de avion și câți bani poți câștiga!