raufacator pentru a fabrica o bomba este reteta. Desi guvernele tuturor statelor considera astfel de informatii clasificate, numeroase retete de explozibili sunt disponibile pe Internet. Zeci de site-uri ofera gratuit solutii si sfaturi pentru producerea de bombe din substante aparent inofensive, care pot fi gasite lesne.
Majoritatea planurilor de pe Internet se refera la confectionarea unor bombe artizanale de mici dimensiuni, insa unele din ele descriu in detaliu procesul de fabricare a napalmului sau chiar a bombelor pe baza de nitrat de amoniu, folosite frecvent de teroristi.
Pentru napalm, substanta inflamabila folosita pentru incendieri, este nevoie, de exemplu, de o substanta izolanta, care, in multe orase ale tarii, poate fi cumparata din orice magazin de instalatii sau produse chimice.
in functie de gramaj, un recipient de astfel de substanta costa intre 110.000 si 180.000 de lei.
Pentru a obtine napalm este suficient ca produsul in cauza sa fie amestecat cu un combustibil lichid, pana la obtinerea consistentei unui sirop gros. in toate magazinele vizitate de reporteri, substanta putea fi cumparata fara restrictie si in orice cantitate.
Lucrurile nu sunt mult mai complicate nici pentru obtinerea unei bombe de mare putere, de tipul celei folosite in atentatele din Oklahoma City (1995 – 168 de morti) sau Bali (2002 – 202 morti). Materia prima este nitratul de amoniu, un ingrasamant chimic banal. „Marti o sa avem marfa. Costa 340.000 de lei sacul de 50 de kilograme. Daca va trebuie o tona, asta inseamna 20 de saci, deci cam 6,8 milioane de lei”, a raspuns patronul unei firme de profil din Gherla, contactat telefonic.
Reporterii au incercat si la o firma din Cluj-Napoca, obtinand fara probleme livrearea unei tone de nitrat de amoniu pentru ziua de luni (discutia avea loc intr-o vineri – n.r.).
in amestec cu un combustibil lichid, nitratul de amoniu devine un explozibil apreciat de specialistii internationali ca fiind la jumatatea puterii dinamitei si utilizat frecvent de Armata Republicana Irlandeza (IRA). Din acest motiv, comercializarea nitratului de amoniu este interzisa in Marea Britanie. Din motive lesne de inteles, nu au fost publicate mai multe detalii legate de producerea explozibilului provenit din nitratul de amoniu sau a napalmului.
Specialistii confirma ca nitratul de amoniu poate fi obtinut fara nici o restrictie de la firmele specializate in comercializarea ingrasamintelor, dar spun ca fermierii nu au mai folosit nitrat de amoniu ca ingrasamant, acesta fiind toxic pentru multe categorii de plante.
„Se poate folosi pentru pajisti, dar este toxic pentru alte tipuri de plante, de exemplu pentru porumb”, a declarat Aurel Sabadus, sef de serviciu in cadrul Directiei Agricole Cluj.
Comandantul Politiei municipiului Cluj-Napoca, comisarul Marcel Bontidean, spune ca la nivelul orasului nu au fost deocamdata semnalate cazuri de bombe artizanale.
„Ne-am mai confruntat cu amenintari cu amplasarea unor bombe, doua chiar in acest an, dar cazuri de bombe artizanale nu au fost semnalate. Exista multe posibilitati de a obtine astfel de dispozitive, insa cred ca e nevoie de anumite cunostinte de chimie sau ca ca omul sa fi lucrat intr-un mediu unde sa fi deprins astfel de practici”, considera politistul.
Specialistii in chimie confirma: dupa aceste planuri se pot face bombe reale si, in functie de cantitatea materialelor folosite, ele pot fi destul de distrugatoare.
Oricine poate face o bomba, daca poseda cunostinte minime de chimie, putina inteligenta si multa nebunie. Ingredientele se gasesc pe toate gardurile, iar retetele pot fi citite chiar si in manualele de chimie. Nu in detaliu, e drept, dar informatia e suficienta.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!