Fie ca ne place sau nu, prima impresie conteaza intotdeauna. In timp, opiniile se mai pot schimba in bine sau in rau, dar este la fel de posibil sa ramanem definitiv cu “emblema” care ne-a fost pusa la inceput. Imaginea creata la primul contact cu un colectiv cantareste mult in relatia viitoare cu acesta. Psihologul Georgeta Ghinea ne-a sugerat cum ar trebui sa ne comportam la serviciu pentru a avea o relatie buna cu cei din jur.
Adaptarea la un nou loc de munca nu este prea comoda nici macar pentru cei care sunt comunicativi din fire, cu atat mai putin pentru cei mai retrasi. Cu siguranta insa, daca va veti purta firesc si nu veti incerca sa pareti altfel decat sunteti, integrarea in colectiv va fi mult mai usoara. Psihologul Georgeta Ghinea ne-a dat cateva sfaturi despre cea mai potrivita atitudine la un nou loc de munca, astfel incat sa nu faceti o impresie proasta colegilor, dar mai ales sefilor. Regulile sunt insa deopotriva valabile si pentru cei care, desi au vechime la serviciu, nu sunt totusi multumiti de relatia cu colegii sau cu sefii lor. Iata ce va sfatuiesc specialistii pentru a evita conflictele la serviciu.
O data ce intrati intr-un nou colectiv, comportati-va cat mai natural! O masca, prin care veti incearca sa spuneti altceva decat ceea ce sunteti de fapt, va fi greu de purtat la nesfarsit. Decat o dezvaluire tarzie si socanta pentru ceilalti, mai bine o asumare curajoasa a propriului fel de-a fi inca de la inceput.
Nu incercati sa pareti mai sobri, mai sofisticati decat sunteti, dar nici mai sociabili, mai vorbareti sau mai veseli decat va sta in fire. Nu incercati sa impresionati prin multimea de cunostinte pe care le aveti, daca nu sunteti absolut siguri ca le stapaniti foarte bine.
Nu incercati sa surprindeti prin asa-zisa originalitate.
Nu va contraziceti seful doar de dragul de a fi mai cu mot, de a iesi in evidenta, cu orice pret! Este o atitudine din care veti avea de pierdut. Orice opinie profesionala fundamentata are nevoie sa fie sustinuta in fata oricui, chiar si in fata unui sef sever, dar tonul conteaza cel mai mult. O parere diferita poate fi sustinuta cu calm si fermitate fara a ridica tonul. E valabil si pentru sefi, mai ales pentru unii care tipa nejustificat atunci cand parerile lor sunt contrazise.
Aroganta celor care le stiu pe toate ii deranjeaza pe cei din jur si nu e cazul sa va pierdeti credibilitatea din cauza modului nepotrivit in care ati incercat sa sustineti contrariul intr-o problema. Eleganta si decenta limbajului, tonul ponderat, fermitatea si calmul va pot aduce notorietate si respect la locul de munca.
Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca daca va comportati adecvat, puteti fi promovat in scurt timp ca sef al unui departament.
Georgeta Ghinea, psiholog
Cabinetul de Consiliere psihologica G&G Psiho-therapy
Tel. 231 09 54,
e-mail ggghinea@yahoo.com
Rezistati ispitei si purtati haine care nu socheaza
Daca sunteti la inceput intr-un loc de munca, stilul vestimentar trebuie adaptat pentru ceva nou si necunoscut. Asadar, o tinuta decenta, care sa nu sara in ochi, este cea mai potrivita. Daca deja aveti un anumit stil vestimentar care poate parea neadecvat intr-un cadru nou, alegeti o tinuta care sa se potriveasca stilului vostru, dar nu foarte socanta sau tipatoare. Aveti timp sa purtati blugii rupti si peticiti sau bijuteriile extravagante cu alte ocazii.