Un aspect important în planificarea călătoriei este pregătirea bagajului. Mulți oameni se tem, pe de-o parte, că își supraîncarcă valizele, iar pe de altă parte au o grijă constantă că vor uita ceva. Pentru a transforma orice călătorie într-o experiență plăcută și lipsită de stres este nevoie să facem bagaje ușoare și eficiente. În cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi esențiale în acest sens, care sperăm să te ajute să-ți pregătești bagajele astfel încât să economisești timp și spațiu, dar și să ai parte de o vacanță reușită.

Planificarea și selecția articolelor

Soluția pentru a face bagaje ușoare și eficiente începe cu o planificare în detaliu. De aceea, înainte de a începe să arunci diverse obiecte în troler sau în valiză, va trebui să-ți faci timp pentru a crea o listă detaliată cu toate articolele de care ai într-adevăr nevoie.

Împarte această listă în mai multe categorii, precum îmbrăcăminte, încălțăminte, articole de îngrijire personală, documente și alte lucruri esențiale. Gândirea anticipată te va ajuta să eviți împachetarea excesivă și să te concentrezi pe ceea ce este cu adevărat important. În același timp, va trebui să te documentezi în legătură cu destinația unde vei călători, cu cultura și obiceiurile locale, dar și să verifici prognoza meteo.

Un general rus acuză SUA că transportă materiale pentru arme biologice din Ucraina prin Rep. Moldova și România. „Ficțiune pură”, răspunde Chișinăul
Recomandări
Un general rus acuză SUA că transportă materiale pentru arme biologice din Ucraina prin Rep. Moldova și România. „Ficțiune pură”, răspunde Chișinăul

De asemenea, este recomandat să faci un itinerar, iar pentru asta trebuie să iei în considerare schițarea activităților zilnice pentru că în acest fel vei putea alege îmbrăcămintea și încălțăminte de care vei avea nevoie. Notează tot ceea ce crezi că vei avea nevoie, iar apoi revizuiește lista și elimină obiectele neesențiale, recomandă specialiștii de la Travel Insured International.

Ține cont de mijlocul de transport

Un alt aspect important este să-ți adaptezi bagajul și în funcție de mijlocul de transport cu care vei face deplasarea. Dacă vei călători cu avionul este necesar să respecți restricțiile impuse cu privire la obiectele interzise sau la cantitatea de lichide pe care o poți lua cu tine. În cazul în care alegi să pleci în vacanță cu mașina personală ori cu una închiriată vei avea mai multă libertate în această privință, însă îți recomandăm să eviți să îți încarci portbagajul în mod inutil.

Alege tipul de bagaj potrivit

Alegerea bagajelor poate influența foarte mult strategia de împachetare. De aceea, estet bine să optezi pentru un bagaj ușor și versatil care se potrivește stilului propriu de călătorie, fie că este vorba despre un rucsac, o valiză de mână, o geantă de voiaj ori un troler. Ar fi ideal dacă ai putea să te rezumi la un singur bagaj pentru a evita supraîncărcarea.

SONDAJ. Mircea Geoană, lider cu 21%, Marcel Ciolacu pe locul al doilea, cu 17,2%. Elena Lasconi, scor dublu față de Nicolae Ciucă
Recomandări
SONDAJ. Mircea Geoană, lider cu 21%, Marcel Ciolacu pe locul al doilea, cu 17,2%. Elena Lasconi, scor dublu față de Nicolae Ciucă

Ia cu tine haine versatile

Să împachetezi ușor și eficient nu înseamnă neapărat să sacrifici stilul verstimentar sau confortul. Cu toate acestea, este bine să te concentrezi pe articole vestimentare versatile și să respecți o schemă de culori coordonată pentru ținute combinate și ușor de asortat. În aceste condiții, este de preferat să rămâi la o paletă de culori, iar asta înseamnă să alegi o culoare de bază, cum ar fi negru, bleumarin sau kaki, pentru majoritatea hainelor, iar apoi să adaugi accesorii colorate pentru a-ți putea schimba look-ul.

La fel de importantă este operațiunea de stratificare a hainelor, adică să împachetezi articole ușoare, ușor de împachetat pentru a te adapta la condițiile meteorologice din zona unde vei călători. Nu în ultimul rând, selectează țesături ușoare, precum lâna merino și amestecurile sintetice, care sunt alegeri excelente deoarece nu se șifonează și rezistă la mirosuri.

Aplică diverse tehnici de împachetare

Modul în care îți împachetezi bagajele poate face o diferență semnificativă. De aceea, ia în considerare o serie de tehnici de ambalare. Știm că ești obișnuit să împăturești cu grijă hainele astfel încât să nu se șifoneze, însă există o variantă mult mai eficientă, și anume rularea hainelor. Prin această tehnică vei economisi spațiu și chiar vei păstra hainele fără cutele neplăcute rezultate în urma împachetării.

Donald Trump susține că ofensiva din Kursk riscă să ducă la cel de-al treilea război mondial și numai el poate preveni acest scenariu
Recomandări
Donald Trump susține că ofensiva din Kursk riscă să ducă la cel de-al treilea război mondial și numai el poate preveni acest scenariu

De asemenea, folosește organizatoare de împachetare specifice, care te vor ajuta să îți păstrezi hainele frumos compartimentate și îți va ușura găsirea articolelor, mai ales a celor de mici dimensiuni.

Totodată, utilizează pungi de plastic în vid, care sunt ideale pentru hainele voluminoase, cum ar fi paltoanele de iarnă sau păturile. Aceste pungi comprimă articolele pentru a maximiza spațiul.

Limitează numărul articolelor de toaletă

Articolele de îngrijire personală pot adăuga greutate și pot ocupa mult spațiu. De aceea, este bine să utilizezi pentru produsele tale preferate recipiente de mici dimensiuni, care sunt potrivite pentru călătorii. De asemenea, pentru a economisi spațiu, evită să pui în bagaje produse precum șampon și săpun pentru că pe acestea le poți cumpăra la destinație. Ia în considerare soluții alternative solide, compacte și ecologice precum batoane solide de șampon, tablete de pastă de dinți și săpun mic de voiaj.

Echipamente și accesorii tehnice

Nu uita să pui în bagaj echipamentele și accesoriile tehnice necesare, însă fii cât mai selectiv pentru a economisi cât mai mult spațiu în bagaj. Astfel, poți să iei cu tine un adaptor universal, care se potrivește diferitelor tipuri de prize. Apoi, utilizează încărcătoare cu mai multe porturi pentru a putea încărca simultan mai multe dispozitive electronice ori o baterie externă de mare capacitate. În cazul în care călătorești cu mașina este recomandat să descarci aplicații de navigare și de divertisment offline.

Ce încălțăminte să iei cu tine

Încălțămintea ocupă cel mai mult spațiu într-un bagaj, motiv pentru care va trebui să o alegi inteligent. Astfel, încalță-te cu cei mai voluminoși pantofi în zilele în care călătorești pentru a economisi spațiu în bagaj. De asemenea, limitează-te la cel mult trei perechi, și anume o pereche de pantofi confortabili, una de teniși sau de snickerși versatili și, eventual, o pereche de sandale pentru vreme caldă.

Ce să nu-ți lipsească din bagaj

Unele obiecte nu trebuie să lipsească din bagaj, astfel încât să nu întâmpini situații neplăcute în timpul călătoriei. Este obligatoriu să ai asupra ta buletinul sau pașaportul, permisul de conducere și documentele de călătorie, inclusiv rezervările de cazare, biletele de avion sau de tren. Păstrează toate aceste documente într-un portofel de călătorie sau într-un buzunar ușor accesibil. Asigură-te că ai și copii digitale ale documentelor pe telefonul tău mobil.

De asemenea, nu uita să pui în bagaje medicamentele esențiale de care ai nevoie zilnic și, foarte important, păstrează-le în ambalajul lor original. În plus, nu uita să iei și o mică trusă de prim-ajutor cu articole de bază precum plasturi, analgezice și medicamente pentru dureri de cap sau de stomac.

Rămâi organizat în timpul călătoriei

Eforturile de a împacheta ușor și eficient nu trebuie să se oprească odată ce ai ajuns la destinație. Este esențial să rămâi organizat pe toată durata călătoriei pentru a profita la maximum de ambalajul minimalist.

Pentru asta, odată ajuns la locul de cazare, trebuie să despachetezi strategic. Acest lucru nu numai că te va ajuta să rămâi organizat, însă va permite și hainelor tale să respire și să nu se șifoneze. Uită-te din când în când printre lucrurile tale și vezi dacă există articole pe care nu le-ai folosit. Dacă găsești ceva inutil, ia în considerare să renunți la ele pentru a elibera spațiu.

În cazul în care călătoria este de mai lungă durată, planifică rufele pentru a le curăța la facilitățile din cadrul hotelurilor ori le poți spăla chiar tu în chiuvetă sau în cadă.

Suveniruri și cumpărături

Inevitabil, în timpul oricărei călătorii, turiștii cumpără suveniruri sau articole locale. Pentru a nu-ți supraîncărca bagajul, planifică un spațiu suplimentar în bagajele tale pentru aceste articole. În plus, poți să iei în calcul să pui în bagaj o geantă pliabilă sau una de voiaj mică în acest scop. De asemenea, alege suveniruri de mici dimensiuni, ușoare și cu adevărat semnificative. Evită să cumperi articole voluminoase sau fragile. În cazul în care găsești ceva ce îți place și dorești să cumperi, însă produsul nu încape în bagaj, interesează-te de opțiunile de expediere la adresa ta de domiciliu.

Organizator pentru obiectele de valoare

Accesoriile pot fi destul de greu de împachetat, așa că ia în considerare achiziționarea unui organizator de călătorie pentru bijuterii și alte articole de valoare. Păstrați aceste obiecte într-o geantă separată sau într-un mic compartiment al bagajului de mână pentru a rămâne în siguranță pe toată durata călătoriei. Nu pune niciodată obiectele de valoare în bagajul de cală, potrivit site-ului World Trips.

Protejează obiectele fragile

Împachetează cu atenție obiectele fragile, cum ar fi sticlele de parfum sau cele de produse cosmetice. O modalitate ușoară și eficientă este să le înfășori în haine sau în prosoape pentru a nu se sparge. De asemenea, poți să folosești huse speciale sau cutii pentru a le proteja și, totodată, fixează-le bine în bagaj pentru a nu se putea mișca.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore. Ce se modifică din toamnă
Știrileprotv.ro
Elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore. Ce se modifică din toamnă
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Viva.ro
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Libertateapentrufemei.ro
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Orașul care devine centrul industriei de apărare a României. Se vor dezvolta două uzine importante și se vor repara aici vehicule ale armatei
FANATIK.RO
Orașul care devine centrul industriei de apărare a României. Se vor dezvolta două uzine importante și se vor repara aici vehicule ale armatei
A murit handbalista Iryna Glibko, răpusă de o boală cruntă. Fusese cea mai bună străină și de două ori golgheter în Liga Florilor
GSP.RO
A murit handbalista Iryna Glibko, răpusă de o boală cruntă. Fusese cea mai bună străină și de două ori golgheter în Liga Florilor
Patru zodii care pășesc cu dreptul în luna septembrie. Vine un val de vești bune pentru ele, chiar din prima săptămână
FANATIK.RO
Patru zodii care pășesc cu dreptul în luna septembrie. Vine un val de vești bune pentru ele, chiar din prima săptămână
Andreea Esca, apariție rară în costum de baie, la 52 de ani. Vedeta de la Pro TV și-a etalat silueta în vacanța din Grecia! FOTO
Unica.ro
Andreea Esca, apariție rară în costum de baie, la 52 de ani. Vedeta de la Pro TV și-a etalat silueta în vacanța din Grecia! FOTO
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a le culege fructele
Observatornews.ro
Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a le culege fructele
Horoscop 29 august 2024. Leilor le vine inima la loc și pot respira ușurați, după o perioadă destul de confuză și de dificilă pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 29 august 2024. Leilor le vine inima la loc și pot respira ușurați, după o perioadă destul de confuză și de dificilă pentru ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI