Când spunem poluare cu toții ne gândim la factorii exteriori, dar nu trebuie să-i ignorăm nici pe cei interiori, care au un impact deloc neglijabil asupra sănătății noastre. Toate substanțele toxice (tabagismul, mucegaiul, materialele de construcție, mobilele, acarienii, produsele de întreținere, vopselele etc) ne afectează sănătatea. Specialiștii afirmă că 2,7% din procentul total de boli este format din alergii, iritații ale călilor respiratorii, dureri de cap, intoxicații etc. De aceea este foarte important să ne păstrăm casa în condițiii de igienă. Respectă regulile care îți arată cum să faci corect curățenie la tine acasă:
- Aerisește zilnic casa! Atât iarna cât și vara este recoamandat să aerisești casa minimum 10 minute pe zi, deschizând ferestrele în fiecare cameră. Acest lucru permite reînnoirea aerului din interior și reducerea concentrației de poluanți din casa ta. Dacă ai copii mici fii atentă când deschizi ferestrele, mai ales în situația în care acestea dau spre balcon.
- Fă curat periodic. Praful și acarienii stau la baza celor mai multe alergii. De aceea este necesar să dai cu aspiratorul cel puțin săptămânal și să ștergi praful cu o cârpă umedă în toate camerele. În baie, când tragi apa, ai grijă ca mai întâi să pui capacul la wc pentru a împiedica răspândirea microbilor.
- Schimbă husele așternuturile, pernele. Consideri că dacă schimbi așternuturile o dată pe săptămână este suficient. Dar te gândești la perne, pilotă sau saltele? Aici acarienii își fac de cap. De aceea e bine ca o dată la trei luni să speli și pernele și să cumperi altele în fiecare an. Husele de la pilotă și de la saltea trebuie și ele spălate periodic la mașină.
- Elimină umezeala și mucegaiul. Nu prea există familii care să nu apleze la tratamente cu antibiotic din cauza infecțiilor ORL și respiratorii care se repetă și care ar putea fi evitate. Vinovați? Poate fi umiditatea din casă. Germenii apreciază apa, mediul umed, ideal pentru proliferarea lor. Umiditatea excesivă din casă provoacă apariția mucegaiului care prezintă un risc alergen și toxic. Apare, de obicei, pe tavane, pereți, în colțuri, sub forma unor pete verzi sau negre. De aceea aerisirea este foarte importantă mai ales în zonele foarte umede ale casei. Gătește acoperind oalele cu capac sau dă drumul hotei. Dacă ai descoperit vreo pată de mucegai, caută mai întâi cauza. Apoi, folosește o soluție de îndepărtare și aerisește bine locul. Repetă dacă e cazul.
Citește și: Fă-ți singură cea mai bună soluție de lustruit mobila
Vezi și: 10 trucuri ca să menții curățenia în casă