Cuprins:
Cea mai ieftină energie este, evident, cea pe care nu o consumăm și stă în puterea fiecăruia dintre noi să încercăm să reducem consumul cât putem pentru a ne gestiona cât mai bine cheltuielile cu facturile la curent.
Prețurile fluctuante la energie din ultima perioadă i-a făcut pe mulți dintre români să se gândească tot mai mult la diverse modalități de a face economie fără a renunța însă la confortul locuinței și la avantajele tehnologiei moderne.
Pentru a reduce costurile cu energia electrică, există câteva metode eficiente prin care poți să faci economie la curent, iar noi te vom ajuta cu câteva trucuri pe cât de simple, pe atât de utile.
Trucuri simple prin care poți economisi energie electrică
Consumul de energie electrică în locuinţa ta se împarte, în general, între iluminat şi consumul diverselor electrocasnice pe care le folosești. Partea cea mai mică a consumului, și anume până la 30%, revine iluminatului locuinței, în timp ce restul de 70% este consumat de aparatele din casă.
Caă să reduci factura la curent și cu până la 40% va trebui să pui în aplicare o serie de trucuri prin care să economisești energie.
1. Nu face risipă de energie
Poți să reduci consumul lunar din locuința ta cu cel puțin 10% dacă vei scoate din priză încărcătoarele și aparatele electrocasnice atunci când nu le folosești. Anual poți plăti în plus și 180 de lei la factura de energie electrică dacă lași electrocasnicele în priză chiar dacă nu le folosești. Conform celor mai recente statistici, în domeniul energiei electrice, un aparat în modul „stand-by” poate consuma între 40% și 70% din energia pe care ar consuma-o în timpul funcționării.
2. Folosește becuri inteligente
Înlocuiește becurile convenționale cu cele de tip LED, care consumă de până la cinci ori mai puțină energie. De asemenea, adaptează gradul de iluminare la nevoile tale. Când nu poți beneficia de lumina naturală folsoește pentru iluminarea camerei un variator de tensiune, care te ajută să reglezi intensitatea luminii și să reduci consumul de energie. Până la 30% din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței.
3. Optează pentru echipament electric cu senzori de mișcare
Corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt o modalitate pentru a economisi energie. Acestea sunt foarte utile în spații precum scara blocului sau la intrarea în curte. Lumina se stinge automat după un interval de timp stabilit de tine atunci când nu trece nimeni prin dreptul senzorului.
4. Răcește eficient locuința
Energia electrică utilizată de aparatul de aer condiționat poate reprezenta până la 25% din consumul total. Cu fiecare grad în plus setat poți reduce consumul cu până la 6%. Nu lăsa ventilatorul pornit atunci când nu te afli în cameră, pentru că acesta ventilează aerul oferind senzația de răcoare, însă temperatura ambiantă nu va scădea niciodată.
5. Redu consumul electrocasnicelor
- Evită consumul inutil de energie electrică utilizând mașina de spălat doar atunci când aceasta este plină. În acest fel, vei economisi curent, dar și apă și trebuie să știi că o familie poate economisi până la 11.000 de litri de apă/an. Spălarea rufelor la temperaturi ≤30°C reduce consumul de energie și facturile cu până la 60 de lei/an. Utilizează mașina de spălat pe un ciclu de 30 de grade în loc de temperaturi mai ridicate. Folosirea de detergenți performanți, care să nu necesite temperaturi de spălare foarte ridicate vor permite economisirea energiei și o întreținere mai ieftină a rufelor și o viață mai lungă pentru mașina de spălat, la temperaturi mai scăzute depunerile de calcar fiind mult diminuate. Încearcă să reduci utilizarea mașini de spălat la o utilizare pe săptămână.
- Pentru ca frigiderul tău să fie eficient din punct de vedere energetic nu îl amplasa în apropiere de cuptor sau de calorifer și setează-l la o temperatură cuprinsă între 1 și 4°C. În cazul congelatorului, temperatura trebuie setată la -18°C.
- Atunci când schimbi electrocasnicele, optează pentru un aparat din clasa energetică A. Trecând de la o clasă energetică inferioară la una superioară, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 20%.
Cât consuma aparatele lăsate în priză chiar și când sunt oprite
Potrivit unui studiu al International Consumer Research&Testing (ICRT), citat de Infocons, aparatele lăsate în stand-by consuma per total aproximativ 500 kwh/an.
Cât consumă aparatele lăsate în priză chiar și atunci când sunt oprite:
- Telefon fix fără fir: 7 kwh/an
- Cafetieră electrică: 13 kwh/an
- Cuptor: 13 kwh/an
- Cuptor cu microunde: 13 kw/an,
- Ceas cu radio: 15 kwh/an
- Imprimantă: 15 kwh/an
- Radio: 15 kwh/an
- Computer/laptop: 43 kwh/an
- Televizor: 13 – 48 kwh/an
- Fax: 114 kwh/an
- Consola de jocuri – 15 kWh/an
- Bicicletă statică de exerciții – 7 kWh/an
- Încărcătorul telefonului: 7 kwh/an
- Modem wi-fi și receiver- 30 kWh /an
Citește și: Cum schimbi furnizorul de energie electrică în 2022