În primul rând trebuie menționat că viață privată 100% nu poate exista pe internet. Fiecare calculator, fiecare laptop, telefon, rețea lasă o urmă pe oriunde navighează.

În al doilea rând, trebuie menționat că, dacă folosiți rețele sociale precum Facebook, Instagram, servicii de filme precum Netflix, HBO Go sau Amazon Video ori aplicații de muzică precum Spotify sau Deezer, acestea vor înregistra oricum preferințele voastre pentru a vă putea recomanda alte produse sau a vă prezenta reclame.

Acestea fiind zise, iată ce trebuie făcut pentru protejarea vieții private pe internet.

1. Treci la Linux

Pirateria este încă foarte extinsă în România. Problema este că descărcarea de sisteme de operare Windows de pe internet poate aduce versiuni hackuite, în care infractorii cibernetici să injecteze diverși viruși sau programe malițioase.

În cazul în care ați cumpărat un laptop sau desktop cu Windows 10 pe el de la un magazin specializat, atunci acesta este autentic. Pe de altă parte, trebuie să țineți minte că și Microsoft vă supraveghează ce faceți online, gigantul având probleme legale din această cauză în Olanda și Franța.

Problema este că utilizatorii nu pot opri aceste setări.

Linux este gratuit, însă trebuie să ai ceva cunoștințe pentru a putea instala o distribuție de Linux.

2. Utilizează rețele private virtuale

Rețelele private virtuale (VPN) sunt un alt mod de a vă proteja intimitatea. Acestea pot bloca urmărirea online și pot păcăli motoarele de căutare sau site-urile arătându-le o altă locație.

De regulă, rețelele private virtuale sunt pe bani, însă există și câteva alternative gratuite bune, precum TunnelBear sau Windscribe.

Browserul Opera are integrat un astfel de VPN, serviciul fiind gratuit și nelimitat.

3. Folosește browserul Tor

În cazul în care ați căutat ceva online, iar apoi o reclamă la acel produs vă urmărește peste tot pe internet, ei bine, asta este pentru că sunteți urmăriți prin intermediul cookie-urilor. Acestea sunt mici bucăți de software pe care site-urile le plasează în browserele pe care le folosiți.

Browsere precum Chrome și Edge sunt produse de către companii care te urmăresc online pentru a furniza apoi reclame cât mai relevante. Este vorba de Google și Microsoft.

Dar există un browser care este mult mai bun când e vorba de intimitate. Este vorba de Tor Browser. Acesta e disponibil atât pe Windows, cât și pe MacOS și Linux, iar o variantă de teste e disponibilă și pe Android.

Autoritățile din întreaga lume nu au la suflet browserul Tor pentru că este folosit de infractorii cibernetici și de traficanții de droguri și arme de pe internet.

4. Instalează extensii care blochează reclamele și trackerele

De multe ori, paginile de internet se încarcă extrem de greu din cauza reclamelor agresive care încetinesc foarte mult totul.

Acest lucru se poate rezolva ușor prin instalarea de extensii care blochează reclamele. Cele mai folosite sunt AdBlock și AdBlock Plus și pot fi instalate atât pe Chrome și Firefox, cât și pe Edge și Opera.

Aceeași funcție o au și anumite aplicații de mobil, iar acestea filtrează reclamele din aplicațiile pe care le folosiți.

Alte extensii blochează tentativele site-urilor online de a vă spiona în timpul navigării pe internet. Hoxx VPN Proxy sau SetupVPN Lifetime Free VPN sunt gratuite pentru Firefox.

În fapt, browserul Firefox 63 are capacitatea de a bloca trackerele online, adică acele progrămele care vă urmăresc pe ce pagini intrați.

5. Căută informații prin DuckDuckGo

De când problemele privind viața privată au invadat internetul, un motor de căutare cunoaște o folosire tot mai mare. Este vorba de DuckDuckGo. Sigur, acesta este infinit mai mic decât Google, dar creatorii săi se laudă cu faptul că DuckDuckGo nu își spionează utilizatorii.

DuckDuckGo are și extensie de Chrome dacă vrei să îți protejezi intimitatea.

6. Folosește Signal sau Telegram pentru chat

Cele mai folosite aplicații de mesagerie sunt WhatsApp sau Facebook Messenger, în vreme ce posesorii de iPhone folosesc iMessage.

Problema este că Facebook urmărește ce fac utilizatorii pentru a putea furniza apoi reclame cât mai bine țintite. Concomitent, WhatsApp cedează date serviciilor secrete atunci când i se cer, după cum a declarat recent un director din cadrul Telekom România. BlackBerry cooperează la rândul său cu forțele de ordine din lume.

Așa că dacă vreți conversații cu adevărat private, folosiți aplicațiile Signal și Telegram.

Signal este aplicația favorită a lui Edward Snowden, fostul contractor al NSA care a dezvăluit în 2013 cum aceasta din urmă spionează pe internet.

Aplicația Signal este realizată de către o fundație, iar creatorul său este Moxie Marlinspike, un cercetător în domeniul cibernetic, care anterior a fost șeful securității la Twitter. Signal este disponibil pe Android, iPhone, Mac și Windows.

Telegram are peste 200 de milioane de utilizatori în întreaga lume, iar creatorul său este Pavel Durov, un rus care a emigrat în SUA. Acesta a fugit din Rusia după ce o altă creație a sa, rețeaua socială VKontakte – ”Facebook-ul Rusiei” – a ajuns pe mâna prietenilor lui Vladimir Putin. Telegram este disponibil pe Android, iPhone/iPad, Windows Phone, PC, Mac, Linux și are și o variantă de Web.

iMessage este realizată de către Apple, iar discuțiile sunt criptate atât pe iPhone, cât și pe iPad, iPod Touch sau linia de calculatoare Mac.


Zece grozăvii despre internet pe care nu le știai. Viața privată este o iluzie

 
 

Urmărește-ne pe Google News