Cercetatori de la o universitate americana lucreaza la un joc de calculator cat se poate de serios, pentru agentii CIA.
CIA va aloca mai multe milioane de dolari pentru crearea unui joc de calculator, cu ajutorul caruia agentii americani sa poata intelege modalitatea de gandire a teroristilor. Un joc asemanator a fost realizat recent pentru soldatii din trupele de mentinere a pacii, din diverse regiuni de pe glob.
Centrul de combatere a terorismului din cadrul CIA colaboreaza cu un institut pentru tehnologia informatiilor din cadrul University of Southern California, Los Angeles, la un proiect care are rolul de a-i ajuta pe analistii CIA sa inteleaga modul de gandire a teroristilor si sa ajunga sa previna, astfel, atacurile, relateaza in editia sa de ieri cotidianul american „Washington Times”. Specialisti din cadrul Institutului lucreaza cu experti in jocuri electronice si din industria filmului. Agentii CIA se vor afla, la alegere, fie in postura de lideri sau membri ai unor celule teroriste si vor avea de gestionat fonduri teroriste, fie vor intruchipa un agent CIA sau un ofiter vamal ori chiar un simplu vecin de apartament al teroristului. Jucatorii trebuie sa actioneze in conformitate cu rolul ales. Inventatorii sunt convinsi ca, in cele din urma, adevaratii agenti CIA vor ajunge sa gandeasca la fel ca teroristii, inclusiv ca temutul Osama ben Laden. Acest proiect a fost dat publicitatii dupa ce Pentagonul a renuntat la programul privind constituirea unei burse online de previzionare a atentatelor teroriste. In urma scandalului provocat de acest proiect, viceamiralul in rezerva John Poindexter, seful departamentului pentru combaterea terorismului informatic, si-a dat demisia. Proiectul a fost aspru criticat de diversi oficiali militari americani, care l-au catalogat drept „ridicol si absurd”. „Aceste idei absurde privind combaterea terorismului arata ca razboiul impotriva terorismului a esuat, ca teroristii sunt cu un pas inainte si ca Centrul de combatere a terorismului nu stie ce are de facut”, a subliniat un critic al proiectului, citat de „Washington Times”.
Mark Mansfield, purtatorul de cuvant al CIA, sustine ca proiectul este „o initiativa inovatoare”. „Cred ca merita efortul, daca ne va ajuta sa impiedicam atentatele”, a precizat Mansfield.
Americanii nu sunt la prima initiativa de acest fel. Ei au pus la punct, recent, un alt joc pe calculator, destinat soldatilor din trupele de mentinere a pacii, din diverse regiuni de pe glob. Participantii la joc nu au „arme”, ci dau doar „ordine”, iau „hotarari” si apoi vad ce efect au acestea. Inventatorii spun ca este un joc „de strategie”.