Pastilele. E bine sa stiti ca un bebelus va lua destul de usor medicamentul prescris de doctor, oricat de amarui ar fi. Cel mai sigur este sa i-l introduceti in gura cu lingurita sau pipeta. Daca bebelusului nu ii place medicamentul, il puteti dilua in putina apa, in suc de fructe sau in lapte. Ideal e sa-l combinati cu foarte putin lichid (mai putin de 30 ml). Bataile de cap incep sa apara cand copilul a crescut. Daca are intre 9 luni si 3 ani, situatia se complica. Trebuie sa va pastrati calmul si sa nu uitati nici o clipa ca pedepsele sau promisiunile de recompensa risca sa-i agraveze opozitia. Incercati sa-i explicati piciului ca medicamentul e singura lui sansa sa se faca bine si sa se reintoarca la joaca. Dupa aceasta, luati-l cu hotarare pe genunchi si introduceti-i pipeta in gura, de-a lungul obrazului, lasand lichidul sa se scurga usor, in forma sa cea mai concentrata. Cu un copil mai mare discutati altfel. Stabiliti de comun acord ce medicamente tolereaza si, dupa ce ati ajuns la un numitor comun, informati-l pe medic. E mai buna o reteta stabilita de comun acord cu copilul, decat un tratament prost administrat.
Supozitoarele. Se stie ca supozitoarele sunt unele dintre cele mai eficiente medicamente. Daca e eliminat impreuna cu un scaun intr-un interval imediat urmator de jumatate de ora, puteti sa reintroduceti altul. Cand copilul a ajuns la varsta de 4 ani, supozitoarele devin un chin pentru el. Este bine sa nu-l fortam.
PicAturile. Cel mai dificil de administrat, sunt de parere specialistii, sunt picaturile. Atat bebelusii cat si copiii mai mari se stramba si fac mari nazuri cand trebuie sa le suporte.
Pentru nas. Cand lichidul ajunge in narile bebelusului, acesta va avea senzatia de sufocare, pentru ca nu stie sa respire pe gura. Nu utilizati picaturile nazale decat daca pediatrul v-o recomanda.
Pentru urechi. Copilul suporta mai usor aceste picaturi daca lichidul este usor incalzit. Imediat dupa administrare, micutul trebuie sa incline capul intr-o parte timp de cinci minute.
Pentru ochi. Aici numai gentiletea voastra va este de folos. Pentru administrarea picaturilor de ochi, aveti tendinta sa ridicati usor pleoapa superioara a ochiului. Si aceasta miscare a voastra risca sa provoace copilului o reactie de aparare. Micutul va inchide ochii, asa ca lasati in jos pleoapa inferioara.
Trucuri pentru inghitit pastilele
– Introduceti pastila pe care copilul refuza sa o inghita in mancare. Fie intr-o bucata de banana, fie intr-o bucatica de chiftea sau o bucata de placinta;
– Jucati-va cu copilul. Daca trucul cu “uite avionul, vine” nu functioneaza, pacaliti-l ca atat el cat si dv. trebuie sa inghititi acelasi numar de pastile. Ca sunteti la o competitie si castigatorul va capata un premiu;
– Cand nu vrea sa inghita medicamentul in forma lichida, spuneti-i ca este, de fapt, vorba despre o “licoare magica” pe care ati reusit sa o furati de la o vrajitoare si ca, dupa ce o va inghiti se va face, spre exemplu, invizibil pentru 10 minute. Daca figura tine, imediat dupa ce copilul a luat medicamentul intrati in joc si prefaceti-va ca nu-l mai vedeti.