‘Obiceiul usureaza povara, spune un vechi proverb ce se potriveste de minune autoritatilor sanitar-veterinare care nu au lamurit nici pana azi cum vor fi sacrificati porcii de Craciun. Desi Ignatul se apropie, veterinarii habar n-au cu ce ‘se mananca procedeul european de sacrificare a godacilor.
Daca ati crezut ca vechiul obicei de sacrificare a porcului s-a pierdut anul trecut odata cu integrarea in Uniunea Europeana, v-ati inselat! Mai aveti timp sa va bucurati din plin de Ignat si in acest an. Si aceasta pentru ca normele europene sunt extrem de greu de aplicat la noi. Un pistol de asomat porcul (anesteziere prin gazare sau electrocutare) costa in jur de 1.000 de euro, iar veterinarii nu-si permit sa-l cumpere. Mai mult, ar fi nevoie de o echipa de oameni care sa se ocupe de asomat in fiecare sat si acest lucru nu se poate realiza inainte de Craciun.
‘Nu am vazut cum arata acest pistol. Nici macar nu ni s-a spus ce trebuie sa facem, ne-a zis Petre Sterea, asistent veterinar in comuna ilfoveana Afumati. Pe de alta parte, taranii nici macar nu-si imagineaza o alta metoda de taiere a porcului. ‘Ce e aia asomare, taica? Cum adica sa impusc eu porcul in cap? Il tai asa cum am vazut de la bunicu… si cu asta, basta. Noi ne strangem toata familia cand taiem porcul, e o sarbatoare pe care astia de la UE nu au cum sa ne-o strice, ne-a spus nea Toader Dobrea, un taran din Stefanestii de Jos.
Normele europene palesc in fata traditiei de Ignat
Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare au hotarat, pe hartie, cum vor fi sacrificati in acest an porcii de Craciun. Astfel, s-a decis ca medicii veterinari sa aplice ‘procedeele de asomare permise pentru specia porcina.
Metoda convenita ca fiind cea mai adecvata este cea a pistolului cu glont captiv, se arata intr-un comunicat al Autoritatii. Dar nimeni nu se grabeste sa imprastie vestea in teritoriu. Probabil, autoritatile de la Bucuresti sunt constiente ca nici un taran nu va permite ca porcul din ograda sa fie impuscat in cap. Petre Sterea e asistent veterinar intr-o comuna aflata la cativa kilometri de Capitala si inca nu a aflat cum trebuie sa impuste porcii si nici ca trebuie sa-si cumpere echipamentul de ‘vanator. Si atunci, cum cred autoritatile ca va ajunge informatia in satele din cealalta parte a tarii? Probabil pentru ca nu stiu cum ar putea obliga veterinarii sa se inarmeze intr-un timp atat de scurt, sefii de la ANSVA nu au prevazut si sanctiuni pentru taierea porcilor in mod traditional.
Ce este asomarea ?
Conform definitiei date de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), asomarea reprezinta orice procedeu care, atunci cand este aplicat unui animal, cauzeaza pierderea imediata a cunostintei pana in momentul mortii.
Mai exact, potrivit legislatiei europene privind bunastarea animalelor, acestea vor trebui gazate, electrocutate sau chiar impuscate cu un pistol special de asomare.