Toate cele cinci gesturi menționate în acest articol sunt extrem de des întâlnite în comportamentul canin. Însă, modul în care sunt realizate sau situația în care se află câinele tău poate transforma toate aceste gesturi banale în semne de care ar trebui să ții cont. Iată cinci semne care indică starea de spirit al câinelui tău:

  1. Linsul excesiv

Din păcate, starea de sănătate a cățelului tău nu este întotdeauna evidentă. Desigur, dacă apetitul a scăzut, doarme mult mai mult sau scheaună, atunci este clar că ceva nu este în regulă. Însă, uneori semnele sunt mult mai subtile de atât. Spre exemplu, conform cesarsway.com, linsul excesiv al blănii poate fi un indiciu. Dacă acesta are o rană, acest gest va fi evident. Însă, mulți câini care simt o durere internă își ling constant labele pentru a se calma.

Dacă observi că patrupedul tău își linge labele mult, chiar și după i-ai distras atenția, atunci ar trebui să faci o vizită la veterinar pentru investigații medicale. Dacă programul sau ora târzie te împiedică să îl duci, administrează-i un antiinflamator special pentru câini.

  1. Datul din coadă

În ciuda prejudecății potrivit căreia un câine care dă din coadă este fericit, acest gest banal făcut de câinele tău poate însemna mai mult de atât. Conform dogster, câinii dau din coadă atât când sunt fericiți, cât și când sunt anxioși, alertați sau speriați. Toate aceste lucruri sunt dictate de viteza, înălțimea și direcția datului din coadă.

Spre exemplu, dacă un câine dă din coadă spre dreapta este relaxat, iar dacă dă spre stânga este stresat sau enervat. De asemenea, atunci când un câine este fericit are corpul relaxat și dă din coadă larg. Dacă acesta dă încet din coadă, înseamnă că este nesigur, iar dacă dă foarte repede este un semn de agresivitate.

  1. Hiperventilația

Desigur, prin gâfâit câinii își reglează temperatura corpului atunci când este cald sau după o activitate viguroasă. Însă, atunci când când tău hiperventilează fără a fi cald sau fără să fi depus efort, înseamnă că acesta se află într-o situație stresantă. O vizită la veterinar sau mersul cu mașina pot fi factori care să îl streseze și să îi provoace stres. În acest caz, încearcă să îți îndepărtezi câinele de la sursa stresului, dar dacă nu este posibil, încearcă să îl calmezi vorbindu-i pe un ton liniștit și mângâindu-l.

  1. Căscatul

Câinii nu cască doar atunci când sunt obosiți. Aceștia cască și din empatie pentru stăpân, dacă acesta cască în mod repetat, dar și atunci când sunt într-o situație care le provoacă anxietate, stres sau confuzie. Aceștia își pot deschide și botul larg atunci când anticipează ceva ce îi încântă, precum o plimbare sau mâncatul. Uneori câini casc și ca un semnal de calm când întâlnesc noi prieteni. De asemenea, căscatul este contagios nu doar între oameni, ci și între ei și câini.

  1. Mârâitul

Spre deosebire de alte semne de pe această listă care arată stresul, anxietatea sau durerea câinelui, mârâitul nu e neapărat un semn rău. În ciuda opiniei majoritare, câini nu mârâie doar ca un semn de agresivitate sau frică; majoritatea oamenilor care nu au avut niciodată câini, dar și unii stăpâni, nu sunt conștienți de acest lucru. Însă, dacă aceștia se joacă și se distrează, pot scoate un mârâit scurt, ca un semn de amuzament. Desigur, acest tip de mârâit este extrem de diferit față de cel de dominanță. Dacă nu ești sigur de diferența între ele, verifică limbajul corpului și vei înțelege când câinele se simte bine sau este speriat sau deranjat.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Mobilepet.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News