Bursele americane au performat extrem de bine după minimele din luna martie 2020, ca urmare a politicilor de susținere ale Rezervei Federale, banca centrală din Statele Unite.

Creșteri masive

De atunci, indicele S&P 500, care grupează cele mai puternice 500 de companii din economia americană, a avut un randament de 70%, punând aici și dividendele.

Aceasta ar fi o performanță extraordinară în orice moment, dar este cu atât mai apreciată având în vedere că a avut loc în timpul unei pandemii, unei recesiuni economice și unor revolte la Capitoliu.

Pentru investitori, creșterea este motiv de celebrare. Este greu să obiectezi atunci când devii mai bogat, în ciuda faptului că aceste creșteri recente vin după o scădere de 33,9% între februarie și martie.

Avertismente privind o nouă bulă

Dar aceste înălțimi pot trăda, avertizează jurnaliștii de la The New York Times.

Bursa de Valori din New York (NYSE), SUA. Foto Hepta

Deși Wall Street este, în general, optimist, o serie de analiști avertizează că acțiunile au format deja o bulă care în mod inevitabil se va sparge, scrie sursa citată.

Nu știm dacă piața de capital a ajuns în vârful acestei bule sau dacă trendul de creștere se va menține pentru luni sau ani. Cea mai bună abordare pentru investitori este să își seteze un portofoliu diversificat și să îl păstreze.

Cu toate acestea, acum este unul dintre momentele în care portofoliile pot fi ajustate dacă strategia proprie de investiții nu a fost formulată bine.

Bula s-ar putea sparge

Bula ar putea fi deja gata să se spargă. Bursele au tot crescut, chiar dacă crizele sanitară și economică din SUA au făcut ravagii. Este posibil ca economia să performeze bine odată cu vaccinarea. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă în partea a doua a anului, atunci evaluările ridicate ale companiilor nu se justifică.

Certificatele de Trezorerie pe 10 ani ale SUA au acum dobânzi de 1%, ceea ce înseamnă că fondurile de obligațiuni pot produce randamente bune, însă și acestea pot ascunde surprize.

Portofolii construite prin intermediul fondurilor

Conform New York Times, portofoliul de investiții poate fi realizat printr-un mix adecvat de acțiuni și obligațiuni. Acesta ar trebui construit prin intermediul fondurilor de investiții care urmăresc anumite indexuri.

În aceste cazuri, la anumite intervale de timp, trebuie făcute realocări, astfel încât proporția dintre acțiuni și obligațiuni să rămână potrivită.

Acțiunile unor giganți precum Facebook, Apple, Amazon și Google au tras în sus piața timp de ani buni. Acum însă, investitorii optimiști și fondurile mutuale au inclus și companii din America Latină sau societăți din domeniul energiilor curate.

***

„Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News