- Citește
Cititul te ajută să ai un vocabular mai bogat, mai multe cunoștințe și o gândire abstractă mai dezvoltată, potrivit Pub Med. Pare evident că cititul te face mai deștept, însă câți dintre noi am integrat acest obicei în rutina noastră?
Ca să îți formezi un obicei din a citi cărți, e bine să pornești de la o listă de lectură. Fie că alegi să citești cărțile în format fizic sau electronic, e bine să urmărești noi apariții și reduceri, în special dacă au recomandări de la critici. Acest lucru te poate motiva să incluzi titluri noi în lista ta de lectură. Mai mult, îți poți propune să citești câte un capitol în fiecare zi sau poți veni cu propriul sistem: poate preferi să citești mai multe ore sâmbăta și duminica, decât puțin în fiecare zi. Important e să stabilești o frecvență și o cantitate. Dacă îți planifici lecturile, elimini ocazia de a găsi scuze ca să faci altceva.
Pentru a beneficia cât mai mult de pe urma acestui obicei pozitiv, alege să citești atât ficțiune, cât și non-ficțiune, cum ar fi literatură de specialitate pentru un anumit domeniu care te interesează. Totodată, nu citi doar materiale cu care ești de acord. E un exercițiu bun pentru mintea ta să intri în contact cu informații pe care nu le-ai căuta în mod normal. Astfel, vei putea să înțelegi mai ușor puncte de vedere diferite și să alegi argumente mai bune într-o dezbatere.
- Petrece timp cu persoane inteligente
Persoanele cu care te înconjori te pot influența mai mult decât crezi. De aceea, să îți formezi un cerc de prieteni de la care ai ce învăța poate fi foarte benefic. În acest mod, îți poți lărgi interesele și vei avea mereu subiecte de discuție noi și interesante. Totodată, poți învăța mai multe despre cum gândesc cei din jur. De exemplu, atunci când apare o problemă, e interesant de observat care sunt mecanismele mentale folosite de alte persoane pentru identificarea soluției. Astfel, dacă se dovedesc utile, le poți aplica tu însuți în diferite situații.
Nu îți poți forma peste noapte un cerc de prieteni de la zero și nici nu trebuie să faci asta. Acesta e un obicei care cere răbdare pentru a fi format. Între timp, trebuie să știi să te simți bine în propria companie și să încerci să îți dezvolți competențele sociale.
- Joacă-te
Poate ne face să ne simțim maturi și responsabili să etichetăm jocurile ca fiind „doar pentru copii”. Însă adevărul este că, gândind astfel, ratăm o ocazie de a ne antrena creierul și gândirea. Spre deosebire de activități relaxante, pasive, precum privitul la televizor, jocurile dezvoltă gândirea logică și capacitatea de rezolvare a problemelor. În funcție de preferințele tale, poți alege să te joci singur, în doi sau în echipe, poți alege jocuri tradiționale, de societate sau virtuale, sau chiar jocuri create special pentru dezvoltarea gândirii.
Nu ai nevoie de recomandări speciale pentru integrarea jocurilor în rutina ta; din contră, poate fi dificil să le scoți din rutină, dacă îți consumă prea mult timp. Poți juca un joc de societate o dată pe săptămână și jocuri individuale, scurte, de 2-3 ori pe săptămână, seara. Dacă te interesează jocurile de societate, poți juca Scrabble, șah, Monopoly, Carcassone, Dixit, Small World, Catan și multe altele. Dacă preferi să descarci aplicații, poți încerca jocuri de tip puzzle, cum ar fi Kami 2 sau Flow, sau jocuri dezvoltate special pentru antrenarea minții, așa cum sunt cele propuse de Lumosity.
- Fă exerciții fizice în fiecare zi
Atunci când faci exerciții fizice zilnic, în corpul tău crește producția unei proteine importante pentru activitatea mintală. Numită BDNF, această proteină are ca efecte benefice o îmbunătățire cognitivă generală, ameliorarea depresiei și anxietății și creșterea capacității de învățare, conform NCBI. Pentru aceste efecte, nu este suficient efortul intens, dar rar. E nevoie să integrezi în rutina ta zilnică acest obicei.
În timpul zilei, poți găsi multe scuze ca să eviți să faci mișcare. De aceea, ca să integrezi mai ușor acest obicei în rutina ta, începe de dimineață, chiar dacă asta înseamnă să te trezești puțin mai devreme. Stabilește în mod clar tipul exercițiilor și numărul de repetări ca să nu fii tentat să faci mai puține.
Sursă foto: Shutterstock