Proportia
Desi respectarea proportiei este greseala cel mai des intalnita in prepararea cafelei, vestea buna este ca e si cel mai usor de corectat. Regula de aur a proportiei spune ca trebuie sa adaugam doua lingurite de cafea macinata la o ceasca de apa (mai precis, 10 grame de cafea la 180 ml de apa), iar atunci cand pregatim cafea cu gheata, dublam cantitatea de cafea.
Proportia este foarte importanta pentru ca de ea depinde aroma cafelei. Daca adaugi prea multa cafea, risti sa obtii o aroma mai degraba amara sau prea aspra. In schimb, prea putina cafea inseamna ca nu vei avea o savoare deplina, de care sa te bucuri in intregime.
Macinarea
Pentru a stabili finetea macinarii trebuie sa tii cont de modul in care urmeaza sa prepari cafeaua: macinarea foarte fina este perfecta pentru prepararea la ibric, macinarea medie este recomandata pentru prepararea cafelei la filtru, iar macinarea grunjoasa este potrivita prepararii cafelei la French Press (presa de cafea). Un mic secret: presa traditionala este cea mai buna metoda de preparare, ea pastreaza neschimbata adevarata aroma a cafelei.