Evacuează apa cât mai repede
Viteza ta de reacție este esențială în cazul unei inundații. Odată ce apa a pătruns în interiorul casei, evacuarea sa trebuie să devină prioritatea numărul 1 pentru tine. Cu cât nivelul apei crește mai mult într-o cameră, cu atât mai multe bunuri vor fi afectate, iar pagubele tale vor crește. Însă, odată ce a pătruns în interior, apa va fi foarte greu de scos, iar o găleată nu va fi de mare ajutor.
În schimb, dacă folosești pompe de apa pentru evacuarea viiturii, lucrurile vor sta foarte diferit. Acestea au un debit mare și o viteză ridicată de evacuare, iar partea cea mai bună este că sunt capabile să proceseze apa murdară, cu impurități, fără să se blocheze. Timpul este esențial într-o astfel de situație, așa că ar fi bine să te miști cât mai repede. Cu cât începi mai repede evacuarea apei, cu atât vei evita mai multe pagube.
Curăță șanțurile din jurul casei
În timpul unei inundații, șanțurile care trec pe lângă casa ta se pot înfunda cu resturile aduse de ape. Aceste șanțuri au rolul de a duce mai departe apa de ploaie care se scurge la vale în timpul unei furtuni, însă pot fi de mare ajutor în cazul unei inundații, pentru că vor prelua o parte din apa care inundă curtea ta.
Tocmai de aceea, odată ce ai pus în funcțiune pompa de evacuare, ar fi bine să verifici și șanțurile de lângă casă. Conform CNBC, în timpul unei inundații ar trebui să cureți aceste șanțuri dacă sunt blocate și ar trebui să te asiguri că apa se scurge departe de casa ta, fără să se blocheze pe undeva. Astfel, vei putea limita considerabil pagubele suferite și vei putea evacua apa din interior mai repede.
Scoate obiectele din calea apei
Într-o inundație, apa pătrunde în casă foarte repede, iar nivelul ei poate crește foarte rapid. Tocmai de aceea, trebuie să te grăbești să ridici totul de pe podea începând cu obiectele electronice sau electrocasnice și continuând cu restul lucrurilor. Încearcă să ridici toate obiectele valoroase deasupra nivelului apei. Obiectele care stau în apă se pot deteriora, iar în unele cazuri, cum e cel al electronicelor, acestea se pot transforma într-un pericol pentru tine.
În caz de evacuare
Există și situații mai periculoase, când afli din timp că va veni o inundație mare care va provoca daune severe. În aceste cazuri ar trebui să pleci, dar înainte să faci asta, asigură-te că ai închis gazul și curentul din casă. De asemenea, adună toate documentele tale importante și ia-le cu tine. Nu încerca să iei prea multe lucruri, pentru că te vei mișca foarte greu și poți ajunge să îți pui viața în pericol.
E firesc impulsul de a încerca să iei cât mai multe cu tine sau chiar să rămâi, ca să încerci să-ți protejezi casa, însă nu ar trebui să o faci. În cazul în care autoritățile te sfătuiesc să evacuezi locuința, ar trebui să o faci fără să stai pe gânduri. O casă poate fi reconstruită, dar o viață pierdută rămâne pierdută, iar viața ta e mult prea prețioasă.
Sursă foto: Shutterstock