De la începutul anului, cel mai mult s-au scumpit ţigările, cu 26%. Dar dacă la viciu mai poţi să renunţi, la mâncare ba! De exemplu, din decembrie 2009 şi până luna trecută, preţurile fructelor şi al uleiului s-au majorat cu 11%, respectiv, 16%. Şi dacă mai pui că şi celelalte produse şi servicii s-au scumpit, atunci chiar te întrebi cum reuşesc românii să mai trăiască.
Creştere medie cu 6 procente
Conform celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică, media creşterii preţurilor pentru produsele alimentare şi nealimentare a fost de 6% în doar 10 luni.
13 miliarde de euro, pe mâncare şi pe băutură
Anul trecut, românii au cheltuit 13 miliarde de euro pe mâncare şi pe băutură. La fel ca ungurii şi cehii, doar că ei sunt de două ori mai puţini. Analiştii economici ai pieţei de magazine alimentare spun că tendinţa românilor de a cumpăra mai puţin vine din obiceiul nostru de a ne baza pe producţia proprie. În plus, România are cel mai mic salariu mediu brut din toată Europa de Est. Din cauza acestui lucru, românii se orientează spre promoţii şi produse cât mai ieftine.
La primăvară, importăm grâu
Din primăvara anului viitor, vom avea pâine mai scumpă, după cum anunţă reprezentanţii Agrostar. Asta pentru că rezervele de grâu românesc sunt pe terminate şi vom fi nevoiţi să importăm. Grâul de panificaţie importat va fi cu 30% mai scump, astfel încât producătorii vor fi obligaţi să crească preţul pâinii