În cele ce urmează îți vom spune ce trebuie să faci pentru ca această manevră să nu ți se mai pară atât de dificilă.
Cuprins:
Cum să mergi în marșarier în linie dreaptă
Alege un loc sigur!
Asigură-te că pe sectorul de drum unde vrei să efectuezi manevra aceasta este permisă. Trebuie să știi că mersul cu spatele este interzis în locurile unde sunt interzise manevrele de depășire, oprire și întoarcere.
Poziția mașinii
Pentru a te deplasa cu spatele în oraș trebuie să oprești mașina cu roțile din dreapta la o distanță de circa un metru de bordură. Dacă te afli în afara localităților, vei opri la un metru de acostament. Imediat după ce ai oprit, este recomandat să aprinzi luminile de avarie, deși acest lucru nu este obligatoriu.
Semnalizarea manevrei
Semnalizarea manevrei de mers înapoi se face iî mod automat prin aprinderea a cel puțin o lampă de culoare albă în partea din spate a mașinii în clipa în care cuplezi cutia de viteze în marșarier. Dacă vei efectua manevra pe un sector de drum aglomerat, iar deplasarea înapoi ar putea deranja ceilalți participanți la trafic, trebuie aprinse luminile de avarie.
Decuplează centura de siguranță!
Legislația în vigoare îți permite ca la mersul în marșarier să decuplezi centura de siguranță înaintea începerii manevrei. Trebuie să știi că ți se permitee acest lucru, nu ți se impune, de aceea nu este obligatoriu să desfaci centura de siguranță dacă aceasta nu te incomodează.
Reglează oglinzile laterale!
Înainte de a efectua manevra de dat cu spatele, unii șoferi își reglează oglinzile exterioare astfel încât să poată vedea roțile din spate ale mașinii, în timp ce alții le lasă în poziția pentru condus normal. Pe măsură ce vei căpăta experiență nu vei mai avea nevoie să schimbi poziția oglinzilor laterale. Totuși, dacă te decizi să reglezi oglinzile laterale când dai cu spatele, nu uita să le readuci în poziția pentru condusul înainte.
Cuplarea în marșarier
La mașinile cu transmisie automată trebuie să ții apăsată pedala de frână și să apeși un buton pe maneta schimbătorului de viteze pe care apoi îl tragi înapoi până când ajunge în poziția Reverse (R). La vehiculele standard echipate cu transmisie manuală cuplezi în marșarier prin apăsarea pedalei de ambreiaj și poziționarea levierului schimbătorului de viteze în poziția „R”. Află și ce înseamnă literele P, R, N, D de pe cutiile de viteze automate
Poziția la volan
Pentru efectuarea manevrei de mers cu spatele trebuie să ții mâna stângă pe volan la „ora 12”, iar pe cea dreaptă pe după tetiera scaunului pasagerului și vei privi spre spate printre scaune. Când privești în lunetă va trebui să vezi ambii montanți spate (stâlpi) ai mașinii. Vei privi tot timpul prin lunetă și nu prin oglinda retrovizoare, iar din când în când este bine să privești în oglinzile exterioare pentru a te asigura că nu există nici un obstacol de jur împrejurul mașinii (obiecte, pietoni, alt mașini, etc.). Dacă mașina ta este dotată cu cameră video pentru marșarier, în loc să te întorci să privești peste umăr, te vei ghida privind în display-ul camerei montat în bord și, în paralel, vei privi în oglinzile laterale. Vezi și care este pozitia corecta la volan când conduci
Viteza de deplasare
Înainte de a efectua manevra, asigură-te din nou de jur împrejur. Pentru a porni, vei ridica încet piciorul stâng de pe pedala de ambreiaj până când mașina se va pune în mișcare. Dacă ți se pare că viteza este prea mare, apasă ambreiajul pentru a încetini până la viteza la care te simți confortabil. Pentru a avea o traiectorie dreaptă viteza de deplasare trebuie să fie una redusă
Ai grijă la volan!
Pe toată durata mersului cu spatele vei manevra volanul cu mâna stângă și vei aplica aceleași reguli ca la condusul cu fața. Pentru a corecta direcția în timpul deplasării, rotește volanul spre dreapta pentru ca spatele mașinii să se miște spre dreapta, respectiv rotește volanul spre stânga pentru ca spatele mașinii să plece spre stânga. Lucrurile se schimbă dacă mașina are atașată și o remorcă sau o rulotă. În situația în care te vei ghida după camera video pentru marșarier, pentru siguranță vei manevra volanul cu ambele mâini.
Îndreaptă roțile!
În momentul în care ai încheiat manevra de mers cu spatele, cuplează treapta întâi a cutiei de viteze și deplasează-te câțiva centimetri în față pentru a putea îndrepta roțile și, totodată, pentru a te asigura că mașina este paralelă cu bordura / cu acostamentul. În final, trage frâna de mână sau, dacă mașina are cutie automată, poziționează selectorul în poziția „Parking” (P).
De reținut!
- În zonele unde mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este redusă, mașina va putea fi manevrată doar dacă șoferul va fi dirijat de cel puțin o persoană aflată în afara vehiculului;
- Manevra de mers cu spatele este permis pe o distanță de cel mult 50 de metri;
- Mersul înapoi este interzis la ieșirea de pe proprietăți alăturate drumurilor publice (curți, garaje, ganguri, etc.);
- Atunci când este interzisă manevra de mers cu spatele, ea nu atrage după sine interzicerea unei alte manevre