Acest articol face parte dintr-o serie de articole despre măști de față. Din aceeași serie:
- Din ce materiale e cel mai bine să ne facem măști de protecție pentru coronavirus.
- Ce trebuie să știm atunci când purtăm o mască de protecție improvizată.
În articolul precedent am văzut care sunt cele mai bune materiale pentru o mască de protecție pentru coronavirus, acum ne vom uita cum să facem propriu-zis o mască, bazat pe recomandările științifice ale doctorilor din SUA.
Bumbacul dens e cel mai bun material ușor accesibil. Fețele de pernă din bumbac sau tricourile din bumbac mai dens pot oferi o filtrare comparabilă cu măștile chirurgicale, atunci când sunt fixate bine și când materialul este împăturit în 4 straturi.
Varianta 1: cel mai simplu, fără cusut
Materiale necesare:
- Material;
- 2 benzi elastice.
Cel mai simplu design a fost demonstrat chiar de Chirurgul-Șef al SUA (purtătorul de cuvânt al doctorilor) și pleacă de la o bucată de bumbac în formă aproximativ pătrată, și urmând următorii pași (videoclipul este în limba engleză, dar este ușor de înțeles și cu sonorul oprit):
- Materialul este împăturit din partea de sus spre mijloc, apoi de jos spre mijloc.
- Rezultatul se împăturește iar în același mod, de sus spre mijloc apoi de jos spre mijloc.
- Se iau 2 benzi elastice (pot fi folosite chiar și elastice de păr în lipsă de altceva, câtă vreme sunt rezistente). Cu fiecare bandă se leagă o margine a materialului, și aceste benzi for fi folosite să prindem masca de urechi.
- Se împăturește de la fiecare margine spre centru, și masca este gata.
Rezultatul este, deși o improvizație simplă, util în a filtra o parte din aerosolii care pot purta COVID-19. Este important să ținem cont că orice mască oferă doar o protecție parțială și trebuie fixată bine pe față pentru a oferi și această protecție.
Masca nu trebuie atinsă cu mâna și trebuie spălată după fiecare folosire (spre exemplu la mașina de spălat, pe programele mai fierbinți).
Varianta 2: decupare dintr-un tricou vechi
Această recomandare vine chiar de la Centrul de Prevenția și Tratamentul Bolilor din SUA (CDC), care ne îndeamnă să facem măști chiar și din tricouri de bumbac, în lipsă de altceva.
Practic se decupează forma măștii din tricou, iar apoi se decupează interiorul, lăsând două fâșii care vor fi folosite pentru a lega masca de cap: una deasupra capului, una pe gât.
Varianta 3: Mască de protecție cusută
Pentru cei ce știu să coasă (nu e nimic complicat) sau au o mașină de cusut, cu următoarea metodă (recomandată tot de CDC) se poate face o mască mai durabilă.
Pentru un model puțin mai complex, doctorii de la Froedtert Hospital & the Medical College of Wisconsin recomandă un design cu pliuri în mască. Vezi instrucțiunile aici, în limba engleză.
Este foarte posibil ca măștile de protecție să devină o parte din viața noastră, și e important să știm cum să improvizăm o astfel de mască sau la ce să ne uităm atunci când cumpărăm una.
Pare ciudat să zicem că medicii ne recomandă să ne facem măști de protecție din bumbac sau tricouri vechi, dar este o situație delicată, în care fiecare mijloc de protecție, chiar și imperfect, poate ajuta.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.