În 1999, un PC cu un procesor Pentium 2, HDD de 2 GB, memorie de 32 RAM şi placă video integrată costă 1.000 de dolari. În prezent, după 16 ani, un simplu smartphone are un procesor de cel puţin 10 ori mai puternic, o memorie de 100 de ori mai performantă şi poate stoca de 60 de ori mai multă informaţie.
Din cauza complexității și a vitezei sale de evoluție, tehnologia ne poate păcăli, mai ales atunci când cumpărăm gadgeturi online.
1. Cumpără gadgeturile dintr-un magazin de încredere
Achiziţionarea online a unui telefon mobil este foarte riscantă atunci când îl cumperi dintr-un magazin bizar, cu oferte de prețuri dintre cele mai tentante, decât atunci când îl iei dintr-un magazin cu o bună reputaţie, care s-a clădit în decurs de foarte mulți ani.
Există magazine online unde produsele sunt originale şi de cea mai bună calitate. În plus, paleta de opţiuni este imensă în unele cazuri, iar unele produse beneficiază și de astfel de reduceri de prețuri.
2. Cumpără gadgetul potrivit
Dacă eşti o persoană pasionată de călătorii, dar trebuie să rămâi conectată cu locul de muncă, ai putea cumpără un telefon performant sau o tabletă, în loc de un laptop care este mult mai mare, mai greu şi mai incomod de transportat în timpul drumețiilor tale. Totodată, un laptop nu te poate ajută să faci fotografii fascinante și este mai scump decât un telefon sau o tabletă.
3. Ce cumperi: un desktop sau un laptop?
Răspunsul la această întrebare vine după ce răspunzi la o altă întrebare: pentru ce ai nevoie de computer? Dacă ai nevoie de un computer pentru jobul tău şi ştii că îl vei folosi şi acasă sau atunci când pleci într-o deplasare în interes de serviciu, un laptop este cea mai bună soluţie. Cu toate acestea, un laptop este mai puţin performant decât un desktop şi oferă mult mai puţine posibilităţi de upgrade, conform pcworld.com.
Dacă ştii, însă, că vei folosi computerul pentru jocuri sau pentru programe de grafică, ai putea avea nevoie de un desktop cu o placă video foarte performantă. Dacă ai decis că vei cumpăra un desktop și știi că îl vei folosi doar pentru a naviga pe Internet şi pentru a te uită la filme, o placă video integrată ar putea fi suficientă, iar o astfel de alegere te-ar putea ajuta să economisești chiar și 2.000 de lei. O placă video costă între 130 de lei şi 6.800 de lei, în fucție de performanță și de magazinul de la care o cumperi, de aceea astfel de alegeri sunt foarte importante, mai ales dacă ții la buzunarul tău.
4. Nu evita produsele second hand și produsele resigilate
Am putea crede că vorbim despre un fenomen specific românesc, însă cifrele statistice legate de vânzarea produselor second-hand în Marea Britanie ne spun că şi britanicii le caută din ce în ce mai frecvent, conform portalului statista.com. Însă „second-hand” nu înseamnă doar haine şi autovehicule, ci poţi cumpără şi telefoane mobile, laptop-uri, tablete şi PC-uri la fel de performante ca cele noi, însă cu preţuri derizorii.
Şi produsele resigilate devin o opţiune tot mai căutată în România. Acestea au fost verificate de către experţii comerciantului respectiv înainte de resigilare. Specialiştii garantează, astfel, funcţionarea perfectă a gadgetului respectiv. Produsele resigilate sunt, astfel, printre produsele verificate de două ori de către tehnicieni: o dată la prima sigilare şi a două oară la a două sigilare. În plus, toate produsele resigilate beneficiază de garanţie din partea comerciantului şi de posibilitatea returului, în cazul în care cumpărătorul nu este mulţumit de achiziţia făcută şi consideră că a plătit pentru altceva.
5. Compară prețurile online
Pentru a te asigura că prețul unui produs este cel corect, compară online prețurile modelului respectiv cu ajutorul unor siteuri create special pentru asta. Ține minte, însă, că atât prețurile prea mari, cât și prețurile mult prea mici ale produselor pe care le dorești ar trebui să-ți dea de gândit.
6. Verifică specificațiile tehnice ale produselor
Pe piață există sute de modele de tablete și de telefoane mobile, cu specificații tehnice diferite și cu performanțe la fel de diferite. Cu toate acestea, unele opțiuni sunt mai bune decât altele. Dacă ești atent la specificațiile tehnice ale produselor și le compari înainte de achiziționare, ai putea fi surprins de diferențele de prețuri dintre ele, deși caracteristicile lor sunt similare.
Foto: shutterstock.com/Syda Productions