Sarmalele nu lipsesc de la nici o masa traditionala de Craciun. Fiecare gospodina isi da silinta ca acelea pregatite de ea sa fie apreciate de familie si de musafiri. Chiar daca reteta clasica nu a dat gres in nici un an, intotdeauna poate fi insa imbunatatita. Trei bucatari de seama ne-au impartasit reteta lor de succes si trucurile folosite pentru ca sarmalele sa iasa mai gustoase.
Reteta bucatarului Gheorg
Ingrediente: varza acra (doua bucati potrivite), carne porc (1 kg), orez (60-80 g), ceapa calita in putin ulei (4 bucati) (da un gust mai bun sarmalelor decat daca o punem cruda), foi de dafin, sare, piper (dupa gust), suc de rosii si pasta tomate (500 g), slanina afumata (300 g).
Amestecam ingredientele, iar in compozitie turnam jumatate de pahar de apa si amestecam. Astfel, carnea va fi mai frageda. Rulam sarmalele, le asezam in cratita, avand grija ca pe fundul ei sa punem varza taiata. Completam cu apa si un pahar de vin alb (da o aroma speciala sarmalelor), iar deasupra punem slaninuta taiata cubulete. Cu un sfert de ora inainte ca sarmalele sa fie fierte, se adauga pasta de tomate si sucul de rosii. Pentru o aroma mai deosebita, deasupra sarmalelor se pun 1-2 fire de cimbru si 1-2 fire de marar uscat, care se indeparteaza dupa fierbere. Sarmalele se pun la foc potrivit timp de o ora – o ora si un sfert. Dupa ce au fiert, se dau la cuptor circa 20 de minute.
Pentru ca sarmalele sa iasa mult mai gustoase, Gheorg adauga in cratita unde acestea fierb un pahar de vin alb
Elena Toma, Athenee Palace Hilton
Ingrediente: carne de porc (500 g), carne de vita (300 g), ceapa (250 g), ulei
(150 ml), orez (200 g), varza alba murata (450 g), pasta de tomate (100 g), rosii proaspete sau conservate (500 g), boia de ardei dulce (2 g), piper macinat (1 g), piper boabe ( 2 g), cimbru (5 g), sare (20 g).
Se aleg foile pentru sarmale, iar restul verzei se taie fin. Orezul se spala si se fierbe pe jumatate in apa cu sare. Ceapa se curata si 50 de g se toaca marunt. Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie sferturi. Carnea si 200 g de ceapa se toaca in robot. Pasta de tomate se dilueaza cu 100 ml de apa.
Carnea tocata se amesteca cu sare, piper macinat, orez, ceapa si 100 ml de apa. Din compozitia obtinuta se fac sarmalele. Intr-o cratita se asaza un strat de varza taiata marunt, apoi sarmalutele. Cu restul de varza se acopera sarmalutele si se presara cimbru peste acestea. Ceapa (50 g) se inabusa in ulei si 100 ml de apa, se adauga boia, piper boabe, pasta de tomate si se fierbe totul 5 minute. Sosul obtinut se adauga peste sarmale, completandu-se cu apa. Sarmalele se fierb la foc moderat, pe aragaz sau in cuptor. Dupa 70-80 de minute, se adauga rosiile si se mai continua fierberea inca o ora, in cuptor.
Joseph Hadad, Casa Vernescu
Ingrediente: varza acra (zece foi), carne porc, vitel si oaie (800 g, dintre care 25% carne de oaie), ceapa taiata cubulete calita putin cu 3 linguri de ulei, dupa care se strecoara (1 bucata jumatate), orez (1 pahar, fiert in proportie de 30%), patrunjel proaspat tocat (2 linguri), cimbru proaspat, frunze de menta (2 lingurite tocate), piper negru zdrobit, sare (dupa gust), morcov proaspat ras (1 morcov).
Le amestecam pe toate, luam foile de varza, impachetam sarmalele, iar cand le asezam in cratita, acoperim fiecare sarma cu prapur de vitel. Pe fundul cratitei, punem foi de varza, iar peste acestea, cartofi proaspeti, taiati in lungime. Adaugam in cratita supa de vitel strecurata, rozmarin si rosii proaspete. Zeama trebuie sa fie cu 3-4 centimetri deasupra sarmalelor. Se pun la foc circa o ora, apoi se baga la cuptor.