„Nu putem să avem un glob de cristal, gata, acesta este parcul și nu ne atingem pentru că asta este biodiversitate pe care noi o conservăm! Pentru dumneavoastră e mai importantă broasca din baltă decât o comunitate întreagă?” Aceasta este declarația lui Călin Uruci, biologul Parcului Național Cheile-Nerei, făcută investigatorului Agent Green, Andrei Ciurcanu.

Activistul susține că cee ace a găsit în parcul național este un dezastru: pădurile seculare sunt tăiate fără milă, având ca scuză nevoia de exploatare a masei lemnoase. Peste 60% din suprafața parcului este afectată de tăieri, potrivit investigației și activiștii fac apel la Ministerul Mediului să intervină pentru a le pune capăt. De altfel, legislația internațională prevede ca parcurile naționale să fie cu adevărat protejate și ferite de furia drujbelor.

Protejate și nu prea. Cum se renunță la zone protejate din pix

„Parcurile Naționale din România vor continua să cadă sub lama drujbelor atât timp cât ele vor fi administrate de Romsilva, care este interesată strict să facă profit din exploatare, nu să conserve biodiversitatea din aceste arii naturale protejate. Există aici un conflict clar de interese, iar victimele vor fi fauna și flora din interiorul limitelor acestor parcuri. Romsilva trebuie să respecte legislația națională, care se aliniază principiilor europene și standardelor IUCN, unde exploatarea comercială în Parcurile Naționale este interzisă. Ceea ce face Romsilva, prin exploatarea agresivă a pădurilor din parcuri și interpretarea legislației naționale privind limitele ariilor naturale protejate, este o încălcare a legislației naționale”, a subliniat jurnalistul Andrei Ciurcanu.

De altfel, reprezentanții Romsilva susțin, într-un răspuns la solicitarea „Libertatea”, că tăierile sunt necesare: „Anumite lucrări silvice derulate în zonele de conservare durabilă ale parcurilor naționale sunt legale, necesare, fundamentate și strict reglementate. (…) Precizăm că nu există nicio decizie privind ”tăierea a 60%” din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, lucrările silvice desfășurate pe raza parcului, fiind aprobate în zonele de conservare durabilă, în conformitate cu Planul de Management și amenajamentele silvice. Ca urmare, afirmația organizației Agent Green este una falsă”. Și totodată, țin să menționeze că în ultimii ani, zonele de protecție strictă au crescut cu aproximativ 20 de mii de hectare.

UN MASACRU NATIONAL #ep3 Parcul National Cheile Nerei-Beusnita from AGENT GREEN on Vimeo.

Totuși, potrivit Agent Green, exploatările comerciale din Nera au distrus inclusiv un sit de travertin de importanță comunitară. Reprezentanții din teren ai Romsilva au declarant însă că nu e treaba lor să știe unde sunt localizate aceste zone protejate și i-au acuzat pe angajații Parcului Național Cheile Nerei că nu și-au făcut treaba. O vină aruncată de la un organism la altul.

„Romsilva a refuzat să pună la dispoziția Agent Green studiile care au stat la baza reducerii zonării de la 60%, așa cum au propus specialiștii de la USAMV Timișoara, la doar 39%. Au refuzat pentru că nimeni din Regie nu a realizat acele studii care să fundamenteze această scădere dramatică. Cu alte cuvinte pe 60% din parc sunt permise exploatări forestiere, iar pădurile seculare de acolo sunt tăiate ca orice păduri de producție. Practic Romsilva asta și-a dorit – să reducă zonele de protecție strică, unde sunt interzise orice fel de exploatări, și să crească suprafețele de conservare durabilă care permit tăieri”, mai spune Andrei Ciurcanu.

Caz de braconaj nesoluționat după cinci ani

Investigația conține și imagini de la partida ilegală de vânătoare organizată în 2013 în Parcul Național Cheile-Nerei Beușnița, unde polițiștii i-au găsit la braconaj pe șeful Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România Caraș Severin și Cocora Gheorghe, angajat al asociației din Oravița. Dosar care după doi ani a fost clasat de procurorul de caz.

Potrivit Romsilva, Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița a transmis „Parchetului de pe lângă Judecătoria Oravița, plângerea împotriva ordonanței de clasare a procurorului din data de 07.04.2014, solicitând infirmarea acesteia și reluarea cercetărilor în vederea tragerii la răspundere penală a persoanelor cercetate în cauză. Menționăm că până în prezent, Administrația Parcului nu a primit niciun răspuns din partea autorităților cu privire la demersurile efectuate în cauză”.

Așadar, încă un caz rămas în aer.

România încă mai deține 2/3 din întreaga suprafață de păduri virgine și seculare din Europa, care se regăsesc în interiorul Parcurilor Naționale și ale Siturilor Natura 2000.

Citește și: OAMENI CU PUTERE. Alina face, de Crăciun, 3.500 de sarmale și ajută oamenii cu HIV. Oana și copiii din sate fac portofele din cutii de lapte

 
 

Urmărește-ne pe Google News