Încă nu știm care va fi vârsta de pensionare peste câteva zeci de ani de acum încolo, iar politicienii se tot codesc să ia o decizie, dar inevitabil aceasta va tot crește din cauza schimbării structurii demografice. Prudent este să ne așteptăm că va trebui să muncim până la 70 de ani. Dar apoi? Cât va fi pensia, aceasta este întrebarea la care nimeni deocamdată nu are un răspuns suficient de credibil. Cel mai probabil, nu destul încât să ne păstrăm stilul de viață cu care ne-am obișnuit.
Pentru asta există soluții financiare – care înseamnă economisire suplimentară directă sau sub formă de pensie privată dar și nefinanciare, care țin în principal de rezolvarea situației locative, adică cel mai mare dintre costurile vieții (mai multe detalii despre acestea în articolul Cum să trăiești decent când vei ieși la pensie și vei avea mai puțini bani. Câteva lucruri pe care le poți face acum.
Există însă vreo șansă ca la pensie să îți mărești cumva calitatea vieții chiar și după ce te-ai resemnat că n-ai vreo șansă să devii vreodată milionar? Iată o astfel de variantă, valabilă pentru cazul că ai deja 30, 40 sau chiar peste 50 de ani și câteva zeci de mii de euro în conturi – nu destul cât să îți cumperi o casă dar mai mult decât suficient pentru teren.
1. Cumpără o suprafață mare, parcelabilă
Găsește un lot de câteva mii de metri, cu deschidere suficientă pentru ca mai târziu să poată fi parcelat. Asigură-te că zona este construibilă. Dacă există deja o locuință pe teren, oricât de veche sau de mică, cu atât mai bine. Nu trebuie să fie într-o zonă deja construită, doar suficient de aproape de infrastructură și utilități încât să fie șanse bune ca în viitor cineva să-și dorească să stea acolo. Este extrem de important ca locul să-ți placă ție – dacă asta se întâmplă (și dacă n-ai preferințe complet dubioase), atunci este foarte probabil ca locul să le placă și altora.
2. Plantează vegetație
Acesta este cel mai important pas, de natură să mărească valoarea terenului într-un orizont lung de timp. Întâi delimitează parcelele – câte 500-1000 de metri– apoi începe plantările. Întâi pune gard viu pentru delimitarea viitoarelor proprietăți. Apoi plantează copaci pentru umbră – unii cu creștere mai rapidă (plopi etc.) alții cu creștere mai lentă dar încă și mai prețioși (nuci etc.). Pe restul terenului, plantează pomi fructiferi, tot diverși, și iarbă. Pe măsură ce trec anii, fostul loc arabil va deveni un mic paradis unde oricine ar vrea să locuiască.
3. Vinde etapizat
Însă cel mai de preț criteriu la un teren, rămân, cel mai adesea, utilitățile și vecinătatea. Vinde inițial un prim lot de teren și folosește banii de care este nevoie pentru a aduce utilitățile aproape. Pe al doilea, vinde-l abia după ce casa primului proprietar este gata și tot așa. Într-un astfel de ritm, dacă ai suficientă răbdare, prețul va tot crește și ai șanse destul de mari ca atunci când tragi linie la final să îți rămână nu doar banii de casă ci și profit suficient cât să acopere investiția inițială în teren.
Înscrie-te și tu la cursurile de educație financiară de la Școala de Bani!