Temperaturile înalte îți pot cauza neplăceri serioase. Pe lângă disconfortul tău, mașina pe care o conduci ar putea avea de suferit. Câteva investiții minore și o grijă suplimentară te-ar putea scuti de inconveniente.

Întâi de toate, dacă până acum te-ai răcorit deschizând geamurile, verifică instalația de aer condiționat. Asta te va ajuta să descoperi din timp dacă nu cumva ai rămas fără freon, taman când e aerul mai încins. În plus, verificarea instalației poate detecta eventualele fisuri ale ei, acestea putând duce la o funcționare necorespunzatoare și la un consum mai mare de combustibil.

Parasolar, huse și lichid special

Un parasolar ar fi de mare ajutor. Razele soarelui afectează plasticul de pe bord, volan, dar şi tapiţeria de pe scaune. Folosind un parasolar se reduce temperatura din maşină şi se previne deteriorarea interiorului autovehicului.

Nici husele nu ar strica. Vara, pe lângă faptul că în maşină se adună mult praf, din cauza căldurii se transpiră foarte mult, ceea ce duce la pătarea scaunelor, iar tapițeria se curăță greu și costă, pe când usele pot fi spălate simplu, la mașina de spălat.

Lichidul de parbriz pentru sezonul cald antiinsecte e esențial. Acesta n u numai că degresează bine geamurile și curăță urmele uscate ci, dacă este de caliatate, protejează și lamelele ștergătoarelor

Cum folosim corect aerul condiționat și care e temperatura ideală

Folosirea neadecvată a sistemului de climatizare al maşinii pe timp de vară poate cauza grave probleme de sănătate şoferului şi pasagerilor. Diferențele mari de temperatură slăbesc imunitate și pot crea un şoc termic grav în unele cazuri. Pentru a evita acest gen de problem, trebuie să pregătești mașina înainte de a porni aerul condișionat. Pe cât posibil, parchează mașina la umbră. Odată ce te-ai urcat în ea, deschide toate geamurile, pornește motorul și instalația de ventilare. Curentul creat ajută la aerisirea mașinii și la scăderea temperaturii. Abia după câteva minute poți porni aerul pe rece. Însă rece nu înseamnă treapta inferioară ci, recomandă specialiștii, o temperatură cu maximum 10 grade mai scăzută decât ce de afară. Daca sistemul de climatizare este manual, trebuie să avem grijă să reglăm viteza ventilatorului astfel ca după un timp, debitul de aer rece să fie mai mic, evitand îmbolnavirea. De asemenea, trebuie să corelam viteza ventilatorului de aer cu temperatura realizată. Cu cât setăm pe viteză mai mare, cu atât mai puţin răcit va fi aerul introdus în habitaclu.

În final, pentru a evita șocul termic la coborârea din mașină, temperature din habitaclu nu trebuie să scadă sub 26 de grade Celsius în zilele caniculare.

Cum te răcorești în lipsa instalației de climatizare

După cum știm déjà, românul este inventive, indifferent de situație. Așadar, am adunat de pe internet câteva sfaturi de la șoferii ale căror mașini nu sunt dotate cu aer condiționat.

Cârpe ude. Dacă vrei să obții mai multă racoare în masină, poți pune cârpe umede peste grilele de aerisire. Aerul care va intra în mașină va fi mult mai rece, însă singurul inconvenient va fi acela ca lavetele se vor usca rapid și va trebui să le schimbi destul de des.

Condu desculţ. Încălțămintea contribuie și mai mult la supraîncălzirea corpului, așa că nu ezita să renunți la încălțăminte. Vei simți mai multă răcoare și vei conduce mult mai relaxat.

Foloseşte gheaţă. Dacă pui o cutie de plastic plină cu gheaţă lângă una dintre grilele de aerisire, vei obţine mult mai multă răcoare în maşină.

Pune geamuri ionizate. Geamurile ionizate sau geamurile cu folie de protecţie solară sunt o altă alternativă de a reduce căldura emanată de soare în maşina ta.

Ventilator suplimentar. Dacă vrei să ai mai multă racoare în maşină, montează-ţi un ventilator micuţ deasupra sau sub oglinda retrovizoare.

Varianta chinezească de răcire a maşinii. Un videoclip de pe Youtube expune o metodă de răcorie a unei maşini care a stat parcată în soare, în 20 de secunde, fără a porni instalaţia de climatizare în vreun fel. Metoda chinezească presupune deschiderea geamului de pe partea şoferului, după care uşa pasagerului din dreapta trebuie închisă şi deschisă de cel puţin 5 ori. Astfel, temperatura din habitaclul maşinii scade cu 10 grade.

Evită să lași în mașină:

Medicamente – temperaturile înalte le pot altera proprietățile

Gadgeturi –  laptopul, tableta sau telefonul pot suferi pe caniculă, cristalele lichide ale ecranelor se pot deteriora, iar bateria se descarcă.

Cosmetice, creme – acestea se topesc și se strică.

Alimente și băuturi în recipiente de plastic –plasticul se descompune iar chimicalele toxice din el sunt răspunzătoare pentru aparișia anumitor afecțiuni, printre care și unele tipuri de cancer.


De ce divorțează românii. El înșală cu oricine, ea ajunge la cumnat

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News