După ce trec de momentul de panică, atunci când nu mai găsesc autoturismele la locul lor, şoferii trebuie să pornească într-o adevărată cruciadă pentru a-şi recupera bunul personal. Libertatea, prin intermediul ASDR (Asociaţia Şoferilor şi a Drepturilor acestora din România), vă învaţă paşii de urmat pentru a vă recupera maşina.
1. Sunaţi la Poliţie (telefon 112) pentru a verifica dacă autovehiculul a fost furat sau ridicat pentru parcare neregulamentară. Dacă maşina a fost ridicată, cei de la Poliţie vă vor comunica telefonul de la parcul auto unde a fost dusă, în funcţie de sectorul de unde a fost luată.
2. Sunaţi la firma de ridicări pentru a primi confirmarea că maşina se află acolo şi a vă informa în legătură cu suma pe care o aveţi de plătit pentru recuperare. Iată lista cu adresele unde sunt depozitate maşinile în Bucureşti, în funcţie de sectorul de unde au fost luate (spre exemplu, în sectoarele 2, 3 şi 5 s-a sistat ridicarea vehiculelor, cel puţin temporar): Sector 1 Aleea Mateloţilor, nr. 31-43, tel.: 021.9540 sau 021.667.67.62
Sector 4 Bulevardul Metalurgiei, nr. 69-71, tel.: 0374.222.020
Sector 6 Drumul Mănăstirea Văratec, nr. 14-16, tel.: 021.9546
3. Recuperaţi maşina de la locul unde a fost depozitată. Este bine să vă deplasaţi acolo cât mai repede, deoarece se aplică o taxă suplimentară de depozitare pentru fiecare 24 de ore.

Iată care sunt taxele:

Sector 1 Taxa pentru recuperarea maşinilor parcate neregulamentar este de 350 de lei + TVA. În primele 24 de ore de la ridicarea autoturismului, depozitarea este gratuită. Dacă în cele 24 de ore proprietarul nu-şi recuperează maşina, taxa pentru fiecare zi de întârziere este de 50 de lei.
Sector 4 Costul eliberării maşinii e de 774 de lei în primele 24 ore. Taxa de depozitare pentru fiecare 24 de ore e 297,5 lei.
Sector 6 Costul eliberării maşinii e de 500 de lei în primele 24 ore. Taxa de depozitare pentru fiecare 24 de ore e 220 de lei. La costul eliberării maşinii se mai adaugă şi amenda primită de la Poliţia Rutieră, între 120 şi 240 de lei. Dacă plătiţi în primele 48 de ore, amenda rămâne de 120 de lei. Împreună cu amenda veţi primi şi 3 puncte de penalizare.
4. În cazul în care consideraţi că aţi parcat regulamentar sau aveţi alte motive întemeiate pentru a contesta această măsură, puteţi face contestaţie la judecătoria sectorului în care v-a fost ridicată maşina.
Trebuie să aveţi procesul verbal în original şi copie, cartea de identitate în original şi copie, precum şi contestaţia redactată de dv. sau de un avocat.
5. Trebuie să ştiţi că firma de ridicări are obligaţia să vă transporte maşina fără a-i produce avarii. Înainte de ridicare, maşina e fotografiată din diverse unghiuri, pentru a constata eventualele avarii (zgârieturi etc.) existente înainte de ridicare.
Vă recomandăm să examinaţi cu atenţie autovehiculul şi dacă observaţi zgârieturi care nu existau înainte, să nu semnaţi procesul verbal de recepţie al acestuia. Ulterior, puteţi să daţi în judecată firma de ridicări şi să vi se returneze taxele plătite pentru recuperarea maşinii.

Urmărește-ne pe Google News