O dată ce ai învățat lecția, o să-ți prindă bine toată viața. Și vei vedea câți bani aruncai pe fereastră în loc să te bucuri de ei în sărbători, în vacanțe, în alte ocazii speciale. Să începem cu aparentele nimicuri!
Refolosește cutiile de pantofi
Or fi ele arătoase cutiile pentru depozitare oferite de magazinele de profil, dar trebuie să recunoști că sunt destul de scumpe. Și într-o casă se strâng multe mărunțișuri, deci este nevoie de multe cutii. Păi de ce să le arunci pe cele în care ai cumpărat încălțăminte? Sau chiar și pe cele în care au fost bomboane sau diferite electrocasnice mai mici sau mai mari? Unele sunt chiar arătoase. Și, având dimensiuni diferite, le poți depozita în cele mai diverse locuri din casă, sub șifonier, în debara, pe balcon etc. Dacă ai timp și inspirație, le poți picta în culori și motive tematice, cu sau fără legătură cu apropiatele sărbători de iarnă. Ca să învioreze atmosfera și să nu mai vezi în ele niște banale cutii de pantofi sau de bomboane.
Trocul sau cum să-ți rotunjești bugetul pentru sărbători făcând schimb cu vecinul
Sau cu prietenii. Ori colegii de la serviciu. Sau, de ce nu, mergând la târgurile ”targetate” din oraș. Este la modă să faci schimb de diferite obiecte ori servicii. Haine pe care nu le mai porți, bicicleta veche, căruciorul fetiței, patinele băiatului, care i-au rămas mici, orice se poate da la schimb. Se poate ajunge până la a ”face schimb” de locuințe temporar între persoane din zone diferite ale țării, care vor să-și petreacă vacanța departe de casă. Evident, trocul de acest gen ”ține” doar între persoane de maximă încredere, care se cunosc bine.
Dă o viață nouă obiectelor vechi, în loc să le arunci la gunoi
De ce să arunci o față de masă puțin uzată, când o poți tăia astfel încât să obții câteva șervete de masă foarte utile? Prosoapele vechi pot deveni lavete foarte practice. Un troler pe care ”l-au lăsat” roțile poate deveni dulapul cu jucării al copiilor sau pătucul preferat al pisicii. Sunt doar câteva exemple despre cum poți reinventa obiectele vechi din casă, în loc să cumperi altele noi. Ai prins ideea – vei găsi nenumărate modalități de a o pune în practică. Azi așa, mâine așa, vei învăța cum să-ți rotunjești bugetul pentru sărbători. Și, odată ce ai prins gustul, vei face din a economisi un principiu de bază.
Fă sandwich-uri acasă, în loc să le cumperi din oraș
Dacă ai face o dată socoteala cât te costă sandwich-urile pe care și le cumpără copiii în drum spre școală, plus cele pe care vi le cumpărați voi, părinții, în drum spre serviciu, te-ar speria atâta risipă. Cât te costă, ca timp, să le pregătești acasă, dimineața? Câteva minute, vezi bine. A, da, trebuie să cumperi de cu seara ingredientele necesare. Dar poți face o mică aprovizionare pentru câteva zile: cașcaval, șuncă, unt, salată verde, ardei gras… Și fructele pe care le luați la voi sunt mult mai ieftine la piață, cumpărate la kilogram, decât dacă vă luați câte unul, de la un magazin care exploatează lipsa de timp și surplusul de comoditate a clienților.
Ți-am oferit câteva trucuri pe tema de maximă actualitate cum să-ți rotunjești bugetul pentru sărbători. Fii cu ochii pe noi, fiindcă mai avem multe alte trucuri pe aceeași temă!
Citește și: Gerul ne arde la buzunare! Cum să faci ECONOMII LA CURENT ȘI CĂLDURĂ