Cu excepția celor care se pot baza pe salarii și pensii speciale, pentru majoritatea pensionarea înseamnă scăderea nivelului de trai; chiar dacă nici nevoile nu mai sunt la fel de mari ca în timpul vieții active. Și cu excepția cazului în care ai reușit să pui deoparte măcar un sfert dintre venituri de-a lungul carierei, este puțin probabil ca banii, în orice formă, să fie de ajuns cât să poată rezolva ceva.
Pensia de la stat va fi mică sau foarte mică, pe măsură ce generațiile noi sunt tot mai puțin numeroase și au de susținut un efort din ce în ce mai mare.
Nu va dispărea de tot și nu este exclus nici ca peste 20-30 de ani chiar și o pensie minimă să fie de ajuns pentru o subzistență decentă. Dar față de un salariu obișnuit vor fi mici, altfel nu prea se poate.
Pensiile private par să compenseze întrucâtva, dar în realitate au aceleași probleme ca și pensiile de stat – dacă cei ce contribuie la economie sunt puțini, iar cei care încasează sunt mulți, nu va fi mare lucru de împărțit. Ele vin cu beneficiul unei dobânzi, dar și cu riscul ca nici măcar rata inflației să nu fie acoperită.
Însă orice s-ar întâmpla, pensia privată va fi doar o mică parte din pensia publică, pentru că și contribuțiile uzuale sunt mult mai mici.
Majoritatea finanțiștilor și consilierilor de investiții încearcă să rezolve această problemă cu metodele contabilului. Dacă strângi mai mult și investești mai bine, dacă îți riști banii pe bursă la începutul carierei și îi conservi în titluri de stat pe final, dacă, dacă, dacă…
Adevărul este că dacă nu te numeri printre cei până în 1% care au norocul să își pună destui bani în următorul Apple sau Amazon, probabil că vei număra la final cam la fel de puțini bani ca toată lumea.
Iată însă ce poți face cu bani mult mai puțini sau aproape deloc:
Achită-ți casa de la oraș
Comparația dintre a cumpăra o locuință pe credit sau a sta cu chirie este interesantă în timpul vieții active, fiecare opțiune cu avantajele sau dezavantajele ei: Stabilitate sau mobilitate? Costuri fixe sau flexibile? Bătăi de cap sau lipsă de griji? De îndată ce intervine pensia, apare și avantajul decisiv al proprietății. Cei care trebuie să închirieze în continuare nu-și mai pot permite efortul, pe când cei care tocmai au achitat ultima rată abia dacă observă în bugetul personal scăderea de venituri.
Cumpără o casă la țară
Acest plan poate să țină loc de primul sau, și mai bine, să vină în completarea lui – dacă ai și casa de la oraș în proprietate, cu atât mai bine – o poți închiria pentru a-ți completa astfel veniturile. O casă “de vacanță” cumpărată la timp și ieftin poate deveni refugiul perfect atunci când veniturile nu mai pot ține pasul cu viața urbană. Iar înainte de-a te muta definitiv acolo, din banii economisiți cu concediile pe care n-ai mai vrut să le petreci în alte părți, izoleaz-o bine pentru locuire permanentă; este una dintre cele mai rentabile investiții pasive la îndemâna oricui.
Plantează un hectar de pădure
Poate că ai o palmă de teren rămasă de la bunici sau poate poți să o cumperi foarte ieftin. Să încerci acolo vreo afacere agricolă consumă prea mult timp și aduce prea puțini bani. Ce poți face însă este să pornești de unul singur cea mai puțin lichidă, dar și cea mai sigură investiție pe termen lung: împădurirea.
Nu vei vedea nici un profit în primii 20-30 de ani, după care brusc vei constata cum investiția da valorează chiar și de 5-10 ori mai mult, randament pe care aproape nici o investiție nu poate să-i aducă cu atâta certitudine. Dacă terenul este lângă casa de vacanță și poți să faci plantarea singur, pe post de activitate fizică, probabil că până și bătrânețea va veni puțin mai târziu.
Investește în propria sănătate
Nimic nu ruinează mai grav bugetul unui pensionar decât tratamentele medicale și medicamentele, adesea pentru boli care puteau fi evitate sau a căror gravitate putea fi prevenită. Un tratament care acum costă câteva sute de lei și ceva timp liber sacrificat poate ajunge să coste 10-20% din veniturile tale mici în fiecare lună din ultimii 30 de ani de viață. Cei câțiva lei în plus pe zi pe care o alimentație echilibrată îi presupune au randamente de ordinul sutelor de procente pe termen mediu și lung, asta fără a pune la socoteală suferința care poate fi evitată.
Învață o meserie care se poate face de acasă
Șocul cel mai mare îl au persoanele care fac muncă fizică intensă pe care, la bătrânețe sau boală, n-o mai pot susține. Oricine altcineva poate măcar să își completeze veniturile. Dacă nu ai o meserie care se poate face și de acasă, poate că ar fi bine să înveți una din timp, chiar dacă acum nu prea pare să merite efortul.
Candidatul ideal este vreun mic hobby care are potențial să se transforme în mică afacere. Dar în ultimă instanță chiar și producerea unei părți din alimentele pentru consumul propriu poate să însemne mai mult decât nimic.
Acesta este un articol din seria Școala de bani, proiect editorial inițiat și susținut de BCR, cu un conținut jurnalistic independent, dedicat economiei moderne, educației financiare și temelor legate de importanța unei conversații echilibrate între actorii economici.