Din echipa aflată acum pe Stația Spațială fac parte Kate Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover Jr. și Shannon Walker, de la NASA, Soichi Noguchi de la agenția aerospațială din Japonia și cosmonauții ruși Sergey Kud-Sverchkov și Sergey Ryzhikov.
Cum este marcat Crăciunul depinde de fiecare membru al echipajului, de tradițiile și obiceiurile lui.
De exemplu, anul acesta, cei șapte au luat împreună cina de Crăciun și au vorbit cu cei de-acasă, scrie CNN.
Astronauții cu experiență au povestit însă cum au petrecut sărbătorile de iarnă în spațiu, de-a lungul vremii și cum anumite tradiții s-au transmis de la un echipaj la altul.
Primul Crăciun sărbătorit în spațiu a fost cel din 1968, când echipajul de pe Apollo 8 a transmis un mesaj live în Ajun, citind pe rând din Biblie.
Colinde și filme clasice
Anul trecut, Andrew Morgan a prins Crăciunul departe de Pământ, împreună cu Jessica Meir, Christina Koch, Alexander Skvortsov, Oleg Skripochka și Luca Parmitano.
În săptămâna de Crăciun au ascultat colinde și au urmărit împreună filme clasice de sărbători pentru a crea o atmosferă festivă. Ba chiar au proiectat pe un ecran o înregistrare cu un foc arzând într-un șemineu.
Echipajul, plecat din iulie 2019 și întors pe Pământ în aprilie anul acesta, a celebrat de două ori Crăciunul: o dată pe 25 decembrie și o dată pe 7 ianuarie, pe rit vechi, cum se sărbătorește în Rusia.
Duc pe stație cadouri pentru colegi
Jessica Meir este evreică și a marcat Hanukkah printr-o fotografie pe Twitter cu șosetele sale festive cu imaginea Pământului pe fundal. Îi plac însă festivitățile de Crăciun și petrece cu colegii săi.
Astronauții calculează din timp dacă misiunea lor în spațiu va include și perioada sărbătorilor, pentru a urca în navă cu tot cu pachete de cadouri, pe care le țin bine ascunse.
Andrew Morgan știa că Luca Parmitano adoră un desert rusesc, un fel de budincă de ciocolată, așa că asta i-a oferit de Crăciun. De asemenea, a luat muzicuțe pentru toți membrii echipajului.
Anul trecut, echipajul a transmis un mesaj video în care a povestit despre cum arăta Crăciunul pentru ei înainte, pe Pământ, și cum este cel petrecut în spațiu, purtând pijamale asortate, căciuli roșii de Moș Crăciun și cornițe de ren.
Lanterne
transformate în candele
Una dintre tradițiile lui Andrew Morgan era să petreacă, împreună cu familia, o seară de Ajun luminată doar de candele. În dimineața de Crăciun s-a trezit în întuneric, toate luminile din Stație fiind stinse așa cum sunt, de obicei, când astronauții dorm.
Christina Koch, care știa de acest obicei al familiei lui Morgan, a învelit mici lanterne în folie aurie, ca să le facă să arate precum niște candele arzând, și le-a așezat peste tot prin Stația Spațială.
Echipajul a văzut 16 răsărituri și 16 apusuri în fiecare zi, în timpul orbitării în jurul Pământului, cu 17.500 de mile pe oră. În noaptea de Revelion, au sunat fiecare centru de control pentru a le ura echipajelor de-acolo „La mulți ani!”, pe măsură ce fiecare a intrat în Anul Nou.
O tradiție a cosmonauților ruși din echipajul lui Morgan este să urmărească un film sovietic vechi în noaptea dintre ani, o comedie romantică, așa că ceilalți au respectat și acest obicei.
„A fost ceva special să împărtășim asta cu colegii noștri ruși. Schimbul ăsta de tradiții pe care fiecare dintre noi le are de sărbători, cu asta rămânem. Reprezintă tot ce e mai bun într-o cooperare internațională”, a declarat Morgan, citat de CNN.
Andrew Morgan s-a întors de pe Stația Spațială în aprilie anul acesta, chiar la începutul pandemiei de coronavirus, împreună cu Jessica Meir și Oleg Skripochka.
Fotografii: NASA