Ministerul de externe de la Kiev a anunțat, într-o postare pe 8 martie, că aproximativ 15% din forțele regulate ale armatei ucrainene sunt femei.
Reporterul Amie Ferris-Rotman a luat pulsul acestei zile din spatele liniei frontului, alături de mamele, iubitele, surorile sau fiicele celor care luptă acum pentru Ucraina.
„Nu vrem să celebrăm această sărbătoare sovietică”, au declarat mai multe studente din Liov, în timp ce făceau plase pentru camuflaj pentru front.
„Nu avem medicamente pentru chimioterapie, dar continuăm să oferim ajutor. Acum, în spital sunt aproximativ 200 de oameni. Când sună sirenele raidului aerian, îi ducem pe toți pe targi la adăpostul anti-bombe”, spune doctorul Irina Gontsa, de la Centrul de Oncologie din Cernăuți, Bucovina.
Multe femei se oferă voluntare la graniță pentru a-i ajuta pe cei afectați de atacul militar din Ucraina.
„Am venit să fac voluntariat pentru că sunt eu însămi o mamă. Deoarece refugiații sunt în mare parte femei și copii, nu am putut să stau de-o parte”, spune Ina, mamă a trei copii și voluntară.
Alte femei fac parte din forțele de poliție care încearcă să mențină ordinea într-o țară devastată de război.
„Femeile au început să vorbească cu voce tare despre violență”, spune Natalia Kalyuzhna, căpitanul de poliție și șef al Unității de combatere a violenței bazate pe gen de la Poliția Națională din Sievierodonetsk, regiune afectată de conflict.
Multe alte femei din Ucraina au strâns într-o sacoșă agoniseala de-o viață și au plecat, marea majoritate împreună cu copiii, să se refugieze din calea războiului în țările vecine.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, dar și alți politicieni din Europa, au adus un omagiu femeilor ucrainene
„De Ziua Femeii, inima mea este alături de toate femeile ucrainene. În picioare pentru libertate. Luptă în prima linie. Îi protejează pe cei dragi. Uniunea Europeană este cu voi”, a spus Ursula von der Leyen.
FOTO: EPA