Pentru oraşe, soluţia cea mai convenabilă şi care s-a dovedit a fi destul de eficientă constă în menţinerea curăţeniei pe tot parcursul anului. Nemaiexistând resturi menajere pe străzi, în parcuri, pe terenurile virane şi în împrejurimi, păsările nu vor mai avea surse de hrană şi se vor îndrepta spre alte locuri, unde vor şi cuibări.Vânarea, ineficientă
Vânarea şi împuşcarea ciorilor, pe lângă faptul că este o soluţie barbară, s-a dovedit a fi lipsită de eficienţa scontată. „Dacă anul acesta împuşti jumătate din populaţia de ciori, în următorii ani, populaţia respectivă va tinde să-şi mărească efectivul, pentru că sursa de hrană rămâne”, explică Alin David, specializat în ornitologie, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Într-adevăr, experienţa ultimilor ani, din oraşe precum Cluj, Iaşi, Ploieşti, a arătat că, deşi au fost împuşcate, coloniile de ciori s-au refăcut în anii următori, pentru că au găsit hrană în zonele respective.Distrugerea cuiburilor, dar nu oricând!
O soluţie constă în distrugerea cuiburilor (se ştie că ciorile folosesc acelaşi cuib, pe care îl “reamenajează” în fiecare an). Însă, operaţiunea trebuie făcută iarna, şi nu primăvara-vara, când este interzis de lege, pentru că atunci ciorile cuibăresc şi îşi cresc puii. Pe de altă parte, mai apare o problemă, şi anume aceea că în cuiburile de cioară îşi depun ouăle şi le clocesc două specii de păsări protejate: ciuful de pădure şi vânturelul roşu. Alin David a explicat că, la Cluj-Napoca, pe lângă o colonie de ciufi de pădure, iarna mai vin şi ciufi din nordul Europei, care primăvara depun ouă şi le clocesc în cuiburile de ciori. Aşadar, în zonele în care trăiesc aceste păsări, distrugerea cuiburilor de cioară periclitează şi înmulţirea lor. De aceea, în prealabil trebuie consultaţi ornitologii, pentru a evita zonele şi perioadele în care cuibăresc specii de păsări protejate.Pagube şi beneficii
În agricultură, lucrurile sunt şi mai complicate, pentru că ciorile au un rol important în distrugerea dăunătorilor. Ele se hrănesc cu ploşniţe, cărăbuşi, lăcuste, gândaci, melci, şoareci şi omizi care distrug culturile. De asemenea, ciorile sunt necrofage şi curăţă locul de cadavrele animalelor moarte. În acelaşi timp însă, mai ales în perioadele secetoase, ciorile pot face ravagii în culturile de porumb, în cele de pepeni, pe care îi găuresc cu ciocul pentru a-şi potoli setea, în vii şi în livezi.
Variante de sperietori
Soluţia pentru culturi vegetale, livezi sau plantaţii viticole constă în celebrele sperietori de ciori, care trebuie mereu împrospătate şi mutate din loc în loc, pentru ca păsările să nu se obişnuiască cu ele. Există şi sperietori mobile, care sunt rotite de vânt şi scot zgomote ce alungă ciorile. Desigur, există şi soluţii mai sofisticate, de la diverse substanţe chimice până la emiţătoare de unde sonore, care nu omoară păsările, ci le îndepărtează. Dar aceste soluţii nu sunt recomandate, pentru că ele afectează şi animalele, inclusiv vânatul, dar mai ales insectele benefice pentru culturile agricole, cum sunt albinele şi celelalte specii din familia Apocrita, care au un rol esenţial în polenizarea culturilor.
Știi să deosebești cioara si corbul? Află diferențele dintre cele două păsări.
Urmărește-ne pe Google News