RĂSPUNS: Soluţia care s-a dovedit a fi destul de eficientă constă în menţinerea curăţeniei în oraș, pe tot parcursul anului.
Așadar, depozitați gunoaiele în spații care se pot închide bine. Nemaiexistând resturi menajere pe străzi, în parcuri și pe terenurile virane, păsările nu vor mai avea surse de hrană şi se vor îndrepta spre alte locuri, unde vor şi cuibări.
Pe de altă parte, nu trebuie să deranjăm acele colonii din apropierea orașelor, pentru că altfel nu vom ajunge decât să “invităm” și aceste ciori în oraș.
De altfel, mutarea ciorilor în oraș are loc pentru că au dispărut acele pâlcuri de arbori sau aliniamente în care păsările puteau cuibări în liniște.
Ca urmare, la marginea multor orașe s-ar putea planta arbori cu creștere rapidă.
O soluţie constă în distrugerea cuiburilor (ciorile folosesc acelaşi cuib, pe care îl “reamenajează” în fiecare an) și eliminarea crengilor uscate, pe care ciorile ar putea să-și facă un nou cuib.
Operaţiunea trebuie făcută iarna, şi nu primăvara-vara, când este interzis de lege, pentru că atunci ciorile cuibăresc şi îşi cresc puii.
Desigur, există şi soluţii mai sofisticate, de la diverse substanţe chimice până la emiţătoare de unde sonore, care nu omoară păsările, ci doar le îndepărtează.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro