Durerile de gât şi de spate ori vederea înceţoşată de care se plâng cei ce petrec multe ore, zi de zi, în faţa computerului sau cu laptopul pe genunchi sunt doar vârful aisbergului, spun specialiştii. Şi mai îngrijorător, poate, este efectul pe care îl are abuzul de tehnologie informatică asupra stării psihice, a relaţiilor noastre, a nivelului de stres şi, până la urmă, a stării generale de bine şi de fericire.
Bombardamentul cu informaţii duce la depresie
Memoria noastră nu are capacitatea de a asimila şi prelucra cantitatea uriaşă de informaţie cu care ne bombardează mediul online. Când memoria este suprasolicitată, devenim frustraţi şi ineficienţi. În cazuri extreme, aceasta poate duce la depresie şi insomnie”, spune dr. Nerina Rmlakhan, terapeut londonez care a introdus de curând un serviciu de asistenţă şi consiliere pentru dependenţii de tehnologie.
Ce nu poate transmite Messengerul
Psihologii şi specialiştii în comunicare ne atrag atenţia asupra următorului fapt: expresia nonverbală a interlocutorului nostru (expresia feţei, gesturile etc.) este cea care transmite cea mai importantă parte a mesajului. În schimb, mesajele prin e-mail sau Facebook “ratează” subtilitatea unui zâmbet sau a unei ezitări, adică tocmai acea încărcătură de emoţii şi de atitudine care dă valoare dialogului faţă în faţă.
5 trucuri de succes garantat
Stabileşte intervale de timp “libere de tehnologie”, în care reactivezi ritualuri familiale de modă veche: mesele în familie, fără telefoane şi computere în preajmă; seri de jocuri de cărţi alături de prieteni etc.
Nu lăsa laptopul sau smartphone-ul în funcţiune.
Dă un exemplu bun: când eşti cu familia, nu-ţi verifica telefonul non-stop, copiii imită comportamentele greşite.
Încetează să te mai simţi “pierdut(ă) în spaţiu” când nu eşti online; caută ocupaţii plăcute departe de computer.
Dezactivează opţiunile de alertă sonoră sau pe cele tip popup care anunţă primirea unor mesaje.