Specialistul in obstetrica-ginecologie al Clinicii Romar (telefon 327.66.06), Dr. Erghin Hagi Calil va invata cum puteti scapa de aceste dureri si care sunt cauzele aparitiei sindromului premenstrual (SPM).
Factori „vinovati” de declansarea si mentinerea SPM:
1. Sindromul e acutizat pe fondul conflictelor conjugale, cu frustrari ale vietii sexuale, la femeile casnice ori in cazul celor cu insatisfactii profesionale. La aceste femei s-au constatat efecte considerabile de ameliorare a SPM, dupa o psihoterapie asociata cu tranchilizante.
2. Lipsa de vitamine de tipul B6, E, A, mareste, de asemenea, efectele SPM. O data cu corectia acestor carente, femeile vor prezenta o reala imbunatatire a starii lor fizice si psihice.
3. Excesul de estrogeni si deficitul de progesteron sunt caracteristice femeilor cu simptome clare de SPM. Excesul de estrogeni explica umflarea mainilor si a picioarelor, retentia de apa, pofta exagerata pentru dulciuri, starile depresive si de iritabilitate. Acesti factori neurohormonali sunt ipoteza cea mai des incriminata in patologia SPM.
Tratamentul SPM
Nu exista o schema-standard de tratament pentru toate femeile cu SPM. Medicul ginecolog alege terapia potrivita fiecarei femei in parte, adaptand prin incercari succesive diverse tipuri de abordare a tratamentului. Se folosesc medicamente antidepresive combinate cu psihoterapia, vitamine din grupul B, diuretice inainte de menstruatie, medicatie antiinflamatorie si antihistaminica.
Cele mai spectaculoase efec-te s-au constatat dupa utilizarea de anticonceptionale orale combinate. Dar nici acestea nu au rezolvat in intregime toata simptomatologia, fiind necesara schimbarea lor anuala, datorita intolerantei dezvoltate dupa un timp de utilizare. Cea mai sigura metoda de a ameliora SPM este cea de a incerca, sub directa indrumare a medicului ginecolog, diferite tipuri de abordare a tratamentului, pentru ca medicamentele antialgice sau an-tiinflamatorii care sunt luate in astfel de situatii sunt, de multe ori, insuficiente.
Simptomele SPM
1. Senzatia de tumefactie dureroasa a sanilor;
2. Balonarea abdominala, modificari ale apetitului (pofta exagerata de dulciuri si saraturi, sete).
3. Edeme ale extremitatilor, remarcate prin faptul ca inelele devin prea stramte, sau picioarele nu mai incap in pantofi.
4. Durerea de cap.
5. Pigmentatia pe fata si/sau acneea.
6. Tulburarile neuropsihice de intensitate variabila. Acestea duc la deteriorarea relatiilor conjugale, familiale si sociale ale femeii. In forme majore, devin psihoze (determina accidente de circulatie, divorturi, sinucideri, crime).