Pe perioada iernii avem tendinta de a “hiberna”. Suntem mai putin activi si preferam sa ne indreptam mai degraba spre un loc caldut, decat spre sala de sport. Tot din cauza frigului, simtim nevoia sa mancam mai consistent, iar preparatele traditionale de iarna au multa grasime, condimente, carne si cartofi.

In consecinta, ne simtim ingreunati, uneori lipsiti de energie si nu mai dam randament, suntem irascibili si frigurosi. Ce este de facut in aceste conditii? Desi foarte multi specialisti in nutritie nu sunt de acord cu asa-numitele cure de dezintoxicare (de durata variabila), lumea medicala este de acord ca o alimentatie gresita duce la acumularea in organe de reziduuri metabolice.

Cei care cred in puterea curelor de detoxifiere de a preveni imbolnavirea, de a reda pofta de viata sau chiar de a ameliora si vindeca anumite boli au in vedere in principal curatarea de toxine la nivelul intestinelor si rinichilor. Teoriile difera. Cel mai eficient mod de a curata intestinul este consumul in exclusivitate, o data pe saptamana, de legume si fructe crude, bineinteles si sub forma de sucuri proaspete, stoarse in casa. Si, desigur, evitarea constipatiei (prin adoptarea unei diete echilibrate).

Pentru detoxifierea generala, mai ales in perioada iernii sau dupa sarbatori si vacante, fitoterapeutii recomanda consumul de ceaiuri din plante cu efect depurativ – cum ar fi papadia, care stimuleaza functia hepatobiliara, urzica sau frunzele de mesteacan ori  florile de tei. De asemenea, un bun efect de revigorare il pot avea doua portii de suc proaspat de mere. Pe perioada acestor cure se prefera o alimentatie usoara, constand in lactate cu putina grasime, legume, carne alba, slaba, cereale naturale, seminte, salate bogat asortate. Consumul de alcool se va reduce la minimum si se va abandona total fumatul.

Zilnic se va consuma cel putin un litru si jumatate de apa, iar pentru stimularea curatarii rinichilor se pot bea ceaiuri din urzica, papadie, salvie sau fenicul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News