O noutate la noi, un lucru implementat cu succes la scară largă în alte țări, pompele de căldură geotermale utilizează energia regenerabilă – căldura stocata în pământ pentru a încălzi casele, dar și pentru a le răci pe timp de vară (în locul aparatelor de aer condiționat).

Guvernele din afară au încurajat și au oferit subvenții pentru pompele de căldură, din dorința de a proteja mediul.

Pompa de căldură folosește energia solului, deci se diminuează bioxidul de carbon produs prin arderea combustibilor fosili (gaz metan, cărbune). Prin urmare, o casă care folosește o pompă de caldură nu contribuie la efectul de seră și la încălzirea globală.

Avantaje pompe de căldură

 

  1. Investiție sigură – A investi în pompele de căldură nu implică niciun risc. Inclusiv din perspectiva banilor nu ai de ce să îți faci griji, pentru că investești într-o tehnologie care nu se demodează, este în legătura directă cu pământul. Deci atâta timp cât pământul și soarele există, înseamnă că avem o sursă regenerabilă care să ne încălzească. În timp ce cărbunii, petrolul, gazele naturale sunt resurse epuizabile, căldura pământului (energia geotermală) este infinită.

 

  1. Facturi scăzute – A folosi căldura pământului, în loc de electricitate, peleți, lemne, gaze naturale pentru încălzirea casei, implică de departe facturi cu mult mai mici. Vei simți economii semnificative pe care le vei face în fiecare lună, în fiecare an.

 

  1. Amortizarea cheltuielii – Pentru a beneficia de o lucrare completă a pompelor de căldură este ce-i drept nevoie de o sumă mare de bani, de un împrumut la bancă. Important este că această investiție se amortizează de regulă în 5 – 8 ani de zile, datorită economiilor lunare. Suma mai mare de bani pentru implementarea sistemului se datorează execuției forajelor din curte (ce au adâncimi în jurul a 100 m). Pe lângă forajele geotermale, sistemul mai include pompa de căldura din camera tehnică și instalația din interior (calorifere, încălzire prin pardoseală etc.). Între acestea circulă agentul termic.

 

  1. Confort – Dacă treci de la o centrală cu lemne la pompa de caldură geotermală, confortul câștigat este uriaș. Fără cenușă produsă, fără să cureți, fără lemne cumpărate în avans cu unul, doi ani, care trebuiesc depozitate și care trebuie să corespundă cazanului folosit, pompa de căldura asigură așadar confort.

 

  1. Siguranță – Riscurile de explozie există atât la centralele pe lemne, cât și la cele pe gaz. Este important să fie montate corect și folosite corespunzator indicațiilor. Pompele de căldură sunt 100% sigure, nu implică posibilitatea vreunei explozii și nici nu vor fi necesare revizii. În plus, pompa de căldura nu trebuie schimbată după 10 ani, are o durată lungă de viață, de 50 de ani.

 

  1. Căldură, răcoare, apă caldă menajeră – Pompa de caldură este un succes atât pe timpul iernii, dar și vara când principiul de funcționare se inversează și sistemul oferă răcirea locuinței. Prin urmare, nu mai este nevoie de aparatele de aer condiționat. Se asigură și apă caldă menajeră sau încălzirea apei din piscină, în cazul în care există.

 

  1. Protejarea mediului – pompa de căldură oferă inclusiv un beneficiu real pentru natură, emisiile de bioxid de carbon sunt mult diminuate; acesta este și motivul pentru care în străinătate pompele de căldură sunt încurajate, promovate, cunoscute.

 
 

Urmărește-ne pe Google News