Tatuajele sunt foarte la modă în zilele nostre. Conform unor estimări oficiale, peste 30 la sută din locuitorii Statelor Unite ale Americii au tatuaje, notează CNN.
Puține studii de specialitate s-au concentrat asupra impactului biologic, dincolo de riscurile de cancer de piele sau de infecții.
Tatuarea înseamnă „pictarea” unei suprafețe a pielii cu cerneală sub stratul superior al epidermei.
Corpul interpretează un tatuaj ca pe o rană și acționează, de regulă, în două moduri față de acestea.
Obținerea unui nou tatuaj declanșează sistemul imunitar care trimite globule albe din sânge, numite macrofage, pentru a „mânca” invadatorii și pentru a se jertfi pentru a declanșa protecția împotriva infecției.
De asemenea, corpul lansează ceea ce imunologii numesc „răspunsuri adaptative”.
Proteinele din sânge vor încerca să combată și să dezactiveze invadatorii specifici (în cazul acesta, „cerneala” folosită pentru tatuaje) pe care îi identifică drept niște probleme.
Există mai multe clase din aceste proteine – numite anticorpi sau imunoglobuline – și continuă să circule în circulația sanguină, în încercarea de a stopa momentul în care același „invadator” ar apărea din nou.
Aceste proteine sunt gata să lanseze rapid un răspuns data viitoare. Această capacitate adaptativă a sistemului imunitar permite măsurarea numărului de imunoglobuline din salivă înainte și după tatuare.
Rezultatele cercetării din Samoa, indetice cu cele din SUA
Cercetătorul american Christopher D. Lynn a studiat mai întâi un grup de femei din Alabama. Dar, pentru ca studiul său să fie cât mai complet, s-a deplasat, în 2018, în Samoa, acolo unde tatuajele reprezintă o tradiție.
Christopher D. Lynn și Michaela Howells s-au pus pe recoltat probe de salivă de la localnici și turiști înainte și după efectuarea tatuajelor.
„Am colectat saliva la începutul și sfârșitul fiecărei sesiuni de tatuaje și am ținut cont de durata tatuajului.
De asemenea, am măsurat greutatea, înălțimea și densitatea de grăsime a destinatarilor pentru a ține cont de sănătatea clienților.
Din probele de salivă, am extras imunoglobulina A, precum și cortizolul hormonal de stres și proteina C-reactivă a markerului inflamator.
Imunoglobulina A este considerată o apărare imunitară de prim rang și oferă protecții importante împotriva agenților patogeni frecventi, precum cele ale răcelii comune.
Prin compararea nivelurilor acestor markeri biologici, am stabilit că imunoglobulina A rămâne mai mare în fluxul sanguin, chiar și după tatuajul s-a vindecat!
Mai mult, persoanele care au stat mai mult timp sub acul tatuatorului au produs mai multă imunoglobulină A salivară, ceea ce sugerează o mai bună imunitate la primirea unui nou tatuaj în comparație cu cei care n-au trecut printr-o astfel de experiență”, a spus Lynn.
Acest impuls imunitar poate fi benefic în cazul altor leziuni ale pielii și pentru sănătate în general.
Fiecare tatuaj pregătește corpul pentru a răspunde la următorul. Mai mult, un tatuaj ajută corpul pentru a lupta împotriva germenilor.
„Descoperirile noastre din Samoa au susținut rezultatele primului meu studiu, din Alabama. Dar, desigur, corelația nu implică cauzalitate”, a mai spus Lynn.
SURSA FOTO: Facebook Off Da Rock Tattoos
Dacă ești interesat de această artă, află cum se fac tatuajele!