Sistemul de operare de la Microsoft oferă utilizatorilor din România posibilitatea de a folosi pentru scriere limba română ori să-ți transformi întreaga interfață a sistemului de operare în română. O simplă apăsare a unor taste activează scrierea în limba română, iar noi îți vom spune cum poți face acest lucru.

Cum activezi diacriticele pe laptop/PC cu Windows?

Fie că ești elev sau student ori te afli la serviciu ai nevoie de scrierea cu diacritice, adică literele ă, î, ș, ț și â. Este o cerință din ce în ce mai întâlnită atât în învățământ, cât și în anumite instituții publice ori companii private.

Înainte de toate, pentru a putea scrie cu diacritice pe un laptop sau pe un desktop pe care rulează una dintre versiunile Windows 7, 8 sau 10 (singurele, de altfel, care suportă în întregime limba română) trebuie să activezi limba română pe respectivul dispozitiv.

Spre exemplu, dacă folosești Windows 8.1, trebuie să dai click pe butonul Start, apoi caută și accesează Control Panel, iar aici fă click pe Language. Selectează Limba Română (standard).

Bucharest, Romania – February 13,2015: Photo of Windows 10 technical preview running in a virtual machine on a pc screen. Win10 is the new version of Windows OS; it is set for release in 2015.

Pentru a scrie cu diacritice există două variante. Fie dai click pe butonul ENG de pe Toolbar, situat în colțul din dreapta-jos lângă ceas, și selectezi ROM (limba română), fie deschizi un document Word și folosești combinația de taste Alt + Shift.

Din acest moment, diacriticele ă î ș ț â vor fi activate pe tastele [ ] ; ‘ \.

Cum activezi diacriticele pe MacOS?

Și dacă deții un MacBook, iMac ori un Mac Mini, operațiunea de activare a diacriticelor este la fel de simplă. Pentru asta va trebui să parcurgi câțiva pași.

În primul rând, trebuie să accesezi System Preferences, apoi Language & Region, iar aici selectează Romanian (standard).

După ce ai selectat limba română, ca să scrii cu diacritice, va trebui să apeși tastele [ ] ; ‘ \ care activează, în ordine, ă î ș ț â.

După cum observi, sunt, practic, aceleași taste ca acelea de pe un laptop care rulează o versiune a sistemului de operare Windows. Astfel, în cazul în care dorești să treci de pe un calculator clasic cu Windows pe un Mac nu vei avea nici o problemă de acomodare.

Despre tastatura QWERTY

Toate calculatoarele și laptopurile folosesc tastatura QWERTY, denumită astfel de la ordinea primelor șase litere poziționate pe rândul al treilea al tastaturii în stânga-sus. Aşezarea literelor pe tastatură a fost hotărâtă cu scopul de a se evita ca tastele cel mai des folosite să se încrucişeze când se tastează în mod obişnuit sau la o mică distanţă de timp una de alta.

O altă explicație este aceea că specialiștii în dactilografie folosesc pentru scriere așa-numita „tehnică oarbă”, care constă în folosirea tuturor degetelor de la mâini fără a privi la taste.

Cele mai utilizate sunt literele din centru, indiferent de limba de scriere, și sunt apăsate cu degetele arătătoare. Restul literelor sunt dispuse în funcţie de frecvenţa folosirii lor.

Urmărește-ne pe Google News