Oltean, Youness și Lishman au fost arestaţi pe 15 decembrie, după ce oamenii legii au descoperit că, la clinica privată a Vanessei Youness, din județul Dâmbovița, aceștia organizau reuniuni pentru care se percepeau bani şi, sub pretextul unor ”practici şamanice”, ”pacienţii” consumau ayahuasca, o băutură ce conţine drogul DMT, Dimetiltriptamină, trecut pe lista substanţelor interzise în România.
Conform rechizitoriului DIICOT, ”inculpatul a deținut și a efectuat operațiuni privind circulația unor produse și substanțe toxice fără drept, cunoscând că ceaiul de ayahuasca, pe lângă DMT, are în conținutul său arsen, aluminiu și mercur peste limita maximă admisă pentru acest produs, dar și-a asumat împreună cu ceilalți doi inculpați administrarea respectivelor substanţe participanților la ceremoniile organizate de clinica respectivă”.
Cei trei sunt acuzați de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie a unui imobil şi introducere de droguri pe teritoriul României.
Procurorii spun că în anul 2019 au avut loc 20 de ceremonii la clinica din Dâmboviţa.
”Lishman credea că ayahuasca este legală în România, primise consiliere juridică”
Avocații lui Lishman au declarat pentru The Guardian că ”Lishman credea că ayahuasca e efectiv legală în România, după ce primise consiliere juridică în țară, din moment ce este un medicament dintr-o plantă etnobotanică preparat sub formă de ceai din rădăcini și arbuști, și nu un drog de sinteză considerat de lege un echivalent al cocainei, așa cum susțin procurorii”.
Ceremoniile cu ayahuasca sunt legale în unele țări europene și sud-americane, unde sunt folosite în scopuri medicale. În Regatul Unit substanța e ilegală.
Ayahuasca nu este totuna cu DMT-ul sintetic, susține echipa lui de avocați
Avocații fostului militar britanic:
Avocații mai vorbesc despre ”intimidări ale poliției”:
- Doi prieteni de-ai lui Lishman și fiul său l-au vizitat în România și li s-ar fi montat microfoane pentru a nu putea avea o conversație privată și li s-au confiscat telefoanele.
- Lui Lishman nu i-ar fi fost asigurați translatori atât la interogatoriile poliției, cât și la audierile în instanță.
- Vreme de două luni nu a putut să-și vadă propriul dosar și acuzațiile complete împotriva lui, în limba engleză, fapt ce contravine legislației UE și românești.
Marți, urmtoarea audiere
Următoarea audiere în instanță de dinaintea procesului va avea loc marți, 4 august.
Lishman a stat în arest trei luni, după care a fost eliberat, dar e obligat să nu părăsească locul în care se află.