Deputații și senatorii au dreptul legal să depună amendamente la proiectul bugetului de stat. În fiecare an, sunt depuse mii de amendamente, dar aprobate sunt doar cele care au susținerea majorității parlamentare. Celelalte sunt respinse în bloc.

PSD și PNL au promis tuturor senatorilor și deputaților, indiferent de partid, o sumă din buget pentru amendamentele care urmează să fie aprobate, conform surselor Libertatea. 

Toate amendamentele trebuie să aibă legătură cu un proiect local: renovarea unei biserici, a unui drum, unui spital sau orice investiție care are legătură cu o comunitate locală.

Parlamentarii au avut dreptul să comaseze suma primită într-un singur amendament: spre exemplu un senator și un deputat din același județ pot susține același obiectiv de investiții pentru a primi mai mulți bani de la buget. Cele mai multe dintre amendamentele depuse până la acest moment vizează alocări de fonduri pentru biserici și unități medicale sau din educație.

PSD și PNL, alături de reprezentanții minorităților naționale, dețin voturile necesare pentru aprobarea legii bugetului. Oferta pentru parlamentarii din Opoziție nu vizează obținerea unor voturi suplimentare, ci are drept scop accelerarea procesului adoptării prin eliminarea piedicilor procedurale care pot apărea în timpul dezbaterilor.

Proiectul bugetului de stat va fi votat miercuri în Parlament.

Oferta Puterii

Libertatea a discutat cu parlamentari din toate grupurile reprezentate în Parlament pentru a vedea care este „prețul amendamentelor”. În urma informațiile obținute, sumele pentru amendamentele care urmează să fie aprobate sunt următoarele:

  • PNL – liberalii au primit dreptul să depună amendamente pentru proiecte locale în valoare de 1.000.000 de lei pentru fiecare parlamentar.
  • PSD – social-democrații au primit inițial tot 1.000.000 de lei. Suma a fost redusă la 700.000 de lei per ales la solicitarea conducerii partidului, dar în anumite condiții.
  • UDMR – 1.000.000 de lei pentru amendamentul fiecărui senator și deputat al Uniunii, suma a fost egală cu a parlamentarilor puterii.
  • Minoritățile naționale – 1.000.0000 de lei pentru amendament, propunerea a fost acceptată.
  • USR – oferta primită de deputații și senatorii Uniunii a fost de 500.000 de lei.
  • AUR – 400.000 de lei a fost suma propusă grupului Alianței pentru Unirea Românilor, iar oferta a urcat la 500.000 de lei. Liderul AUR, George Simion, le-a cerut parlamentarilor să nu accepte.

AUR a refuzat, REPER și USR negociază

„Luni dimineața, la grupul parlamentar, George Simion ne-a anunțat că nu acceptăm oferta pentru amendamente. Fiecare își făcuse un calcul unde să trimită banii, dar decizia a fost că AUR nu acceptă banii pentru amendamente”, au declarat surse din conducerea Alianței pentru Unirea Românilor.

Surse din PNL susțin că s-a ajuns la un acord cu deputații și senatorii REPER pentru susținerea amendamentelor care vizează proiectele locale.

USR negociază amendamentele care urmează să fie aprobate, iar valoarea per amendamente este de aproape 500.000 de lei. Partidul condus de Cătălin Drulă nu va vota bugetul.

„Amendamentele sunt pentru parcări, iluminat eficient, eficiență energetică, locuințe, cabinete medicale, spații verzi, grădinițe și drumuri comunale”, au dezvăluit surse din grupul USR. Negocierile pentru adoptarea amendamentelor Uniunii erau în desfășurare marți dimineața, chiar în timpul ședinței de plen a deputaților.

Supărare în grupul PSD

Social-democrații erau nemulțumiți, marți dimineața, pentru că bugetul lor a fost redus de la 1.000.000 per parlamentar la 700.000 de lei. Solicitarea a venit, potrivit mai multor surse din grupul PSD, chiar de la conducerea partidului.

„Ciolacu și Simonis ne-au anunțat că suma a fost redusă la 700.000 de lei, iar diferența până la un milion se duce într-un fond tot la dispoziția grupului PSD. În Cameră sunt 106 deputați, iar la Senat avem 48 de reprezentanți. Asta înseamnă că aproximativ 45 de milioane de lei vor fi distribuiți tot de conducerea partidului. Înțeleg că au alocat sume importante pentru sectoarele 3, 4 și 5. Spre exemplu, e un proiect în Sectorul 3 care va primi cinci milioane de lei”, au dezvăluit surse din PSD pentru Libertatea.

Mai mulți social-democrați au spus că este al doilea an în care obțin mai puține fonduri decât colegii de la PNL. „Anul trecut, PSD a primit 500.000 de lei per parlamentar, iar cei de la PNL au obținut 700.000 de lei. Mereu ei sunt în avantaj, nu știm de ce”, s-a plâns un deputat.

Liberalii susțin că suma a fost egală, iar reducerea banilor pentru amendamente este doar o decizie a conducerii PSD.

 
 

Urmărește-ne pe Google News