Potrivit legii, ajutoarele se acordă pe bază de cerere, însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere şi de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile pe care membrii acesteia le obţin lunar.
Limite maxime de venituri pe familie şi persoane
Pentru acordarea ajutorului de încălzire cu energie termică, limita maximă a venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 de lei în cazul familiilor şi de 1.082 de lei în cazul persoanei singure. Dacă locuinţa este încălzită cu gaze, energie electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 615 lei, atât în cazul familiilor, cât şi în cazul persoanei singure. Ajutorul pentru încălzirea cu energie electrică se acordă doar în situaţia în care acesta este singurul sistem de încălzire utilizat în imobilul respectiv. Pe de altă parte, ajutorul nu se acordă persoanelor/familiilor care deţin cel puţin unul dintre bunurile prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 416/2001, printre care: clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei şi a anexelor gospodăreşti aflate în proprietate; mijloace de transport (autoturism sau motocicletă cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap); terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală; depozite bancare de peste 3.000 de lei etc.
Compensarea se situează între 5 şi 90 la sută
Dar ajutorul pentru încălzire nu acoperă în totalitate nici suma datorată furnizorului de agent termic, nici costul energiei electrice sau al combustibilului folosit pentru încălzirea locuinţei (lemn, cărbune, gaze etc). În funcţie de venitul lunar al membrilor de familie sau al persoanei singure, după caz, ajutorul acoperă între 5 şi 90 la sută din cheltuiala totală (vezi tabelul alăturat). De exemplu, dacă venitul net lunar pe membru de familie este de 350 de lei, iar factura la încălzire în luna respectivă este de 300 de lei, familia în cauză va achita doar 150 de lei, diferenţa de 150 de lei reprezentând ajutorul financiar acordat de stat. Pentru persoanele singure ale căror venituri se situează în limitele prevăzute în tabel, compensarea este mai mare cu 10% faţă de cea stabilită pentru familie, iar pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 786,1 lei şi 1.082 de lei compensarea este de 10%. Pentru cei care beneficiază de ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, compensarea se acordă în proporţie de 100%. Pentru cei care se încălzesc cu lemne, în funcţie de venituri, ajutorul de căldură variază între 16 şi 54 de lei lunar, iar pentru cei care se încălzesc cu gaze, acesta este cuprins între 19 şi 262 de lei lunar. l